ELVIS

 Καλημέρα, καλημέρα αγαπημένες και αγαπημένοι! Το Σάββατο 13/8 στις 9.30 επισκέφθηκα τον πολύ όμορφο θερινό κινηματογράφο της πόλης μας, την Εξωραϊστική, και παρακολούθησα μια πραγματικά καταπληκτική ταινία από έναν μετρ του είδους. Και φυσικά σας μιλάω για την ταινία Elvis του σκηνοθέτη Μπαζ Λούρμαν (Baz Luhrmann) με τους Όστιν Μπάτλερ στον ρόλο του  Έλβις και τον περίφημο Τομ Χανκς στο ρόλο του αντζέντη του. Δυστυχώς σήμερα που διαβάζετε αυτό το άρθρο η ταινία δεν θα παίζεται γιατί παιζόταν μέχρι την Τρίτη 16/8 αλλά επειδή η εφημερίδα ήταν λόγω Δεκαπεντάγουστου κλειστή δεν ήταν δυνατόν να δημοσιευτεί το άρθρο την Τρίτη κι έτσι δημοσιεύεται σήμερα. Δεν πειράζει όμως, τίποτε δεν πάει χαμένο.

Ο σκηνοθέτης Μπαζ Λούρμαν έχει εντρυφήσει σε τέτοιου είδους ταινίες αφού είναι ο σκηνοθέτης του περίφημου Great Gatsby (Ο Υπέροχος Γκάτσμπι) ταινία του 2013 με τον εξαιρετικό Λεονάρντο ντι Κάπριο στον ομώνυμο ρόλο, του περίφημου επίσης Moulin Rouge, ταινία του 2001 με τους υπέροχους Γιούαν ΜακΓκρέγκορ και Νικόλ Κίντμαν και του εξαιρετικού Romeo+Juliet ταινία του 1996, πάλι με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο. Επειδή έχω δει τις δύο από τις τρεις ταινίες σαν δηλώνω ότι είναι μαγευτικές και ότι δεν περίμενα τίποτε λιγότερο από τον Elvis του. 

Ο Elvis του Μπαζ Λούρμαν παρουσιάζει τη ζωή του μεγαλύτερου για μένα αστέρα που πέρασε ποτέ από το μουσικό στερέωμα μέσα από την αφήγηση και τη ματιά του πανούργου και καταφερτζή μάνατζέρ του, του περίφημου "Συνταγματάρχη", όπως αυτοαποκαλούνταν Τομ Πάρκερ, που κάθε άλλο από Συνταγματάρχης ήταν και κάθε άλλο από Τομ Πάρκερ ήταν αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Οι κριτικοί στην Ελλάδα την θάψαν την ταινία εκτός από τον Δανίκα στο Πρώτο Θέμα που την αξιολόγησε με 4 αστεράκια και είναι προς τιμή του αλλά αν διαβάσετε σχόλια θεατών θα εκπλαγείτε. Την εκθειάζουν τόσο πολύ την ταινία, μιλάνε τόσο πολύ καλά γι΄αυτή, μιλάνε από την άλλη τόσο αρνητικά για τους κριτικούς που βάλαν χαμηλή βαθμολογία στην ταινία και γενικά λένε τα καλυτερότερα για τον Elvis. Πώς αλλιώς; Είναι μια θαυμάσια ταινία! Κι εγώ τάσσομαι πρώτα απ΄όλα με το πλευρό των θεατών γιατί πάνω απ΄όλα είμαι θεατής και όχι κριτικός και αγαπώ το σινεμά σαν θεατής και γράφω σαν θεατής και με τη ματιά και την κρίση μίας θεατή. 

Ο σκηνοθέτης Μπαζ Λούρμαν έκανε μία ολοκληρωμένη και αξιόλογη και εμπεριστατωμένη ταινία γύρω από τη ζωή του Elvis με μια εξαιρετική μουσική, με εξαιρετικά κουστούμια, με εξαιρετικές σκηνές όπου εμφανίζεται ο ίδιος ο Έλβις όπως η σκηνή στο τέλος που τραγουδά στο πιάνο, με εξαιρετικές αναφορές στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα της δεκαετίας του ΄50 και του ΄60 στην Αμερική, όπως η δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ή ο αγώνας για τα δικαιώματα των μαύρων. Επίσης έχει μοναδικούς πρωταγωνιστές όπως ο Όστιν Μπάτλερ που είναι απίστευτος στο ρόλο του Έλβις, τουλάχιστον από άποψη χορευτικών επιδόσεων και γενικότερα κίνησης αφού όταν τραγουδά και χορεύει είναι σαν να βλέπεις τον ίδιο τον Έλβις να χορεύει και τον υπέροχα σατανικό και εκνευριστικό Τομ Χανκς που ενσαρκώνει τέλεια το ρόλο του πανούργου μάνατζερ του Έλβις που  τον εγκλώβισε σε μία δύσκολη και καταστροφική γι΄αυτόν σχέση για πάνω από 20 χρόνια.

Η ταινία είναι μαγευτική, είναι μεγάλη σε διάρκεια καθώς διαρκεί δύο ώρες και τριανταεννέα λεπτά  αλλά σας υπόσχομαι ότι δεν θα βαρεθείτε καθόλου και κάπου κάπου θα θέλετε να σηκωθείτε να χορέψετε και να λικνίσετε τους γοφούς σας μαζί με τον Έλβις. 

Η αγαπημένη μας Εξωραϊστική θα φέρει κι άλλες εξαιρετικές ταινίες όπως σας έχω αναφέρει και σε άλλο άρθρο μου, παρακολουθείτε το site της ή το προφίλ της στο facebook για να ενημερώνεστε καθημερινά για τις υπέροχες ταινίες που θα φέρει, όπως το καταπληκτικό Ο χειρότερος άνθρωπος του κόσμου, για μια ταραχώδη ερωτική σχέση στις 19,20 και 21/8 ή το Άϊφελ για την ιστορία του ομώνυμου πύργου στο Παρίσι στις 22,23 και 24/8  και το εξαιρετικό Belfast, την υπέροχη ημιαυτοβιογραφική δραμεντί του ανεπανάληπτου Κένεθ Μπράνα στις 25 και 28/8 και πολλές πολλές άλλες. Μην τις χάσετε. Είναι μοναδικές και αξιόλογες σ΄έναν μοναδικό και αξιόλογο κινηματογράφο με μοναδικούς και αξιόλογους ανθρώπους.

Ως την επόμενη φορά, σας στέλνω την αγάπη μου και καλή σας θέαση!*

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Θεσσαλία του Βόλου, έντυπη και ηλεκτρονική,  στις 18/8/2022. 

Elvis  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΡΕΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΕΡΩΤΕΣ, ΕΡΩΤΕΣ, ΕΡΩΤΕΣ

ΤΟ ΚΛΑΜΠ ΤΩΝ 5 Π.Μ. ROBIN SHARMA