ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΧΑΡΑ!

Αυτή την Κυριακή σας έχω κάτι χαρούμενο και ταυτόχρονα πολύ πολύ γλυκό, αγαπησιάρικο, επιμορφωτικό,χαλαρό, ενδιαφέρον, διαλογιστικό. Γιατί πραγματικά αυτές τις μέρες που διανύουμε χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο. Το "Καλημέρα χαρά!" της Agapi Stasinopoulos εκδόσεις Διόπτρα, έτος 2017.
Η Agapi Stasinopoulos είναι η αδελφή της Arianna Huffington για την οποία μιλήσαμε τις προάλλες με το βιβλίο "Η επανάσταση του ύπνου" αν θυμάστε. Η Agapi είναι μία συγγραφέας που τα βιβλία της έχουν ευρεία απήχηση και μία ομιλήτρια που εμπνέει τους ακροατές της σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποφοίτησε από τη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου κι έπειτα συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Μόνικα απ΄όπου πήρε το μεταπτυχιακό της στην ψυχολογία. Τα προηγούμενα βιβλία της Gods and Goddesses in Love και Conversations with the Goddesses που βασίζονται σε αρχαία ελληνικά αρχέτυπα, διασκευάστηκαν σε τηλεοπτικά προγράμματα που μεταδόθηκαν από το PBS, τον ραδιοτηλεοπτικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα το ΄Αρλινγκτον της Βιρτζίνια. Διεξάγει τα εργαστήρια πνευματικής καθοδήγησης για την εταιρία Thrive Global την οποία έχει ιδρύσει η αδελφή της προκειμένου να συντελέσει στην παγκόσμια ευημερία αλλάζοντας τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται. Δίνει διαλέξεις σ΄όλο τον κόσμο για να ενδυναμώσει τους ανθρώπους, ώστε να ζήσουν τη ζωή που επιθυμούν. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα αλλά τώρα ζει στη Νέα Υόρκη και στο Λος ΄Αντζελες.
Το βιβλίο περιλαμβάνει 52 κείμενα για καθοδήγηση 52 εβδομάδων, και στο τέλος κάθε κειμένου περιλαμβάνονται ορισμένα tips, τεχνικές ή υπέροχοι διαλογισμοί για το πώς να φροντίσουμε τον εαυτό μας, ν΄ απελευθερωθούμε απ΄οτιδήποτε μας δυσκολεύει και ν΄ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που πραγματικά μας ικανοποιεί. Και όπως λέει και η ίδια να έχουμε αυτό το βιβλίο πάντα μαζί μας, είναι ένας πολύτιμος φίλος. Κείμενα όπως:
-Η τέχνη του διαλογισμού
-Η υγεία σου έχει προτεραιότητα
-Η τέχνη της απραξίας
-Αντιμετωπίζοντας τους αρνητικούς ανθρώπους
-Μην παραβλέπεις την αυθεντία σου
-Δείξε εμπιστοσύνη στη δημιουργικότητά σου
-Ανακάλυψε το δικό σου κάλεσμα
-Αποδέξου την κατάσταση
-Τάραξε τα ήσυχα νερά
-Αγάπησε τον εαυτό σου
-Καθόρισε εσύ την πραγματοποίηση των στόχων σου
-Αυτή είναι η πολύτιμη ζωή σου
Και πολλά πολλά εξαιρετικά άλλα κείμενα που δεν θα χορταίνετε να διαβάζετε.
Ας δούμε μερικά:
-Αντιμετωπίζοντας τους αρνητικούς ανθρώπους.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι ν΄αντιδράσουμε απέναντι στον αρνητισμό. Είναι απολύτως αποδεκτό να πούμε σε κάποιον με σιγουριά και ηρεμία:"Να το ξέρεις, τώρα μιλάς αρνητικά." Ας προσέξουμε να μην αποκαλέσουμε τον άνθρωπο "αρνητικό' , γιατί θ΄ακουστεί επικριτικό. Ας σχολιάσουμε τον τρόπο που εκφράζεται εκείνη τη στιγμή.
Μπορούμε επίσης να πούμε: " Υπάρχει κι άλλος τρόπος να εκδηλώσεις αυτό που αισθάνεσαι. Αν ενδιαφερθείς να τον ανακαλύψεις, έχεις την επιλογή ν΄αλλάξεις τη διάθεσή σου. Επίσης πιστεύω ότι, αν προσπαθήσεις, μπορείς να γίνεις και πιο ευτυχισμένος" ΄Εχουμε το δικαίωμα να εξηγήσουμε σε κάποιον πώς μας επηρεάζει και να τεκμηριώσουμε την άποψή μας.
Αλλά εγώ θα σας πάω ακόμα πιο βαθιά σύμφωνα πάντα με το βιβλίο. Αν η ζωή μας είναι γεμάτη με στενόμυαλους τυράννους, ας ρωτήσουμε τον εαυτό μας: " Γιατί ελκύω αυτούς τους απαιτητικούς ανθρώπους στη ζωή μου και τι έχουν έρθει να με διδάξουν;" Η απάντηση μπορεί να είναι ότι έχουν έρθει να μας δυναμώσουν, έτσι ώστε να μάθουμε να υπερασπίζουμε τον εαυτό μας ή ότι έχουν έρθει να μας δείξουν ότι είμαστε τόσο δυνατοί που δεν μας επηρεάζουν. Ας ανακαλύψουμε το μάθημα που χρειάζεται να μάθουμε.
΄Ισως το μάθημα να μας διδάσκει ότι η δική μας στάση είναι αρνητική. ΄Οταν έχουμε κακή διάθεση προσελκύουμε αρνητικούς ανθρώπους.Αν τραβάμε τον αρνητισμό  μπορεί να αντικατοπτρίζει αυτό που εκπέμπουμε. Αν θέλουμε να μαγνητίσουμε ένα άλλο είδους ανθρώπων, πρώτα πρέπει ν΄αλλάξουμε την αρνητική συμπεριφορά μας.
-Ανακάλυψε το δικό σου κάλεσμα:
Υπάρχει ένα ερώτημα που αφορά όλους μας:Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μας; Με άλλα λόγια τι έχουμε έρθει να κάνουμε; Είναι προφανές ότι ο καθένας πρέπει να βρει τη δική του μοναδική και προσωπική απάντηση στο ερώτημα. Εδώ δεν ισχύει αυτό που συναντάμε σε κάποια ρούχα: ένα μέγεθος για όλους. Η αναζήτηση του προσωπικού καλέσματος μοιάζει με την αναζήτηση της προσωπικής μελωδίας μας.
Η συγγραφέας έχει καταλήξει σε πέντε ερωτήσεις που μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στο προσωπικό μας κάλεσμα:
-Τι έχω έρθει εδώ για να μάθω;
-Τι έχω έρθει εδώ για να διδάξω;
-Τι έχω έρθει εδώ για να ξεπεράσω;
-Τι έχω έρθει εδώ για να ολοκληρώσω;
-Τι έχω έρθει εδώ για να εκφράσω;
Οι απαντήσεις σ΄αυτά τα πέντε ερωτήματα βρίσκονται σε εξέλιξη και αναδιαμορφώνονται συνεχώς. Σε διαφορετικά στάδια της ζωής μας πιθανόν βρισκόμαστε εδώ για να διδάξουμε ή για να διδαχτούμε. Τίποτα δεν είναι οριστικό. Καθώς απαντάμε στις ερωτήσεις, μπορεί να δούμε ν΄αναδύεται ένα σχέδιο που θα μας καθοδηγήσει να βρούμε το δικό μας κάλεσμα.
Ας μην πεθάνουμε σαν ένα αντίγραφο.
-Αυτή είναι η πολύτιμη ζωή σου.
-Πανηγύρισε με το φαγητό που αγαπάς.
-Προσπάθησε να μετατρέψεις το σπιτικό σου σε καταφύγιο.
-Δώσε λίγη από την καρδιά σου στη δουλειά.
-Πάρε χαρά από τα ρούχα που φοράς.
-Δημιούργησε σχέσεις με ανθρώπους που σε νοιάζονται.
-Φτιάξε μερικά μπισκότα για τους ανθρώπους.
-Μην περιμένεις ειδικές περιπτώσεις για να το γιορτάσεις.
-Κάνε πράγματα που σου θυμίζουν την ομορφιά της ζωής, συχνά
Να μερικά παραδείγματα που προτείνει η συγγραφέας να κάνουμε καθημερινά για να συνειδητοποιήσουμε πόσο πολύτιμη είναι η ζωή μας. Να δίνουμε αξία στην κάθε μέρα μας. Να εκφράζουμε την αγάπη μας στην οικογένειά μας και στους φίλους μας αλλά και στον εαυτό μας θα συμπλήρωνα εγώ. Να συγχωρούμε τον εαυτό μας και τους άλλους.Να ζούμε τη ζωή μας με πολλή αγάπη, ευγνωμοσύνη και συμπόνοια για να την κάνουμε πολύτιμη. Ας συνειδητοποιήσουμε κάθε μέρα ότι είναι προνόμιο να είμαστε ζωντανοί και ν΄αγαπάμε.
Σας εύχομαι καλή ανάγνωση! 



  







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΡΕΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΕΡΩΤΕΣ, ΕΡΩΤΕΣ, ΕΡΩΤΕΣ

ΤΟ ΚΛΑΜΠ ΤΩΝ 5 Π.Μ. ROBIN SHARMA