ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΤΑΞΗ. ΖΩΗ ΣΕ ΤΑΞΗ

"Σπίτι σε τάξη. Ζωή σε τάξη" της Marie Kondo από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Μιας και καθόμαστε σπίτι αυτό το διάστημα σκέφτηκα να κάνουμε ένα καλό ξεκαθάρισμα σε ρούχα, βιβλία, χαρτιά και διάφορα αντικείμενα που μας περιτριγυρίζουν μ΄αυτό το παγκόσμιο best seller της Marie Kondo. 
Η Marie Kondo είναι σύμβουλος οργάνωσης χώρων και συγγραφέας. Έχει γράψει τέσσερα βιβλία πάνω στην οργάνωση, τα οποία έχουν πουλήσει συνολικά περισσότερα από δύο εκατομμύρια αντίτυπα. Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και το 2015 η Marie Kondo συμπεριλήφθηκε από το περιοδικό Time στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη. Επίσης βίντεό της μπορείτε να βρείτε στο you tube και στο Netflix.
Πραγματικά το βιβλίο της είναι πολύ συναρπαστικό για όποιον ακολουθήσει τις συμβουλές της. Ξεκινάς να ξεκαθαρίζεις με τα υπάρχοντά σου και διαπιστώνεις στην πορεία ότι ξεκαθαρίζεις με όλη σου τη ζωή.
Πώς γίνεται αυτό;
Η Marie Kondo με την μέθοδό της γνωστή ως KonMari Method  προτείνει πρώτα απ΄όλα, πριν απ΄οτιδήποτε,  να σκεφτούμε προσεκτικά  την όλη διαδικασία. Αυτό σημαίνει να φανταστούμε τον ιδανικό τρόπο ζωής που ονειρευόμαστε. Αν προσπεράσουμε αυτό το βήμα. όχι μόνο θα καθυστερήσει η όλη διαδικασία αλλά θα εκτεθούμε και σ΄ένα κίνδυνο υποτροπής. Στόχοι, όπως "θέλω να ζήσω χωρίς ακαταστασία" ή " θέλω να μπορέσω να τακτοποιήσω τα πράγματά μου" είναι πολύ γενικοί. Πρέπει να σκεφτούμε πολύ πέρα απ΄αυτό. Ας σκεφτούμε πιο συγκεκριμένα ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε στο νου μας ολοζώντανα μια εικόνα της ζωής μας σ΄ένα χώρο χωρίς ακαταστασία. Για παράδειγμα μια πελάτισσα της στην ηλικία των είκοσι όρισε το όνειρό της ως έναν πιο "θηλυκό τρόπο ζωής". ΄Οταν τη ρώτησε τι εννοείς μ΄αυτό, αυτή αφού σκέφτηκε αρκετά απάντησε: "Να, όταν θα γύριζα από τη δουλειά το πάτωμα δεν θα είχε ίχνος ακαταστασίας...και το δωμάτιό μου θα ήταν τακτοποιημένο, όπως μια σουίτα ξενοδοχείου,χωρίς να ενοχλεί τίποτα στο μάτι. Θα έβαζα ένα ροζ σκέπασμα στο κρεβάτι και μία λευκή λάμπα-αντίκα στο κομοδίνο..Προτού πάω για ύπνο, θα έκανα μπάνιο, θα έκαιγα αρωματικά έλαια και θα άκουγα κλασική μουσική, πιάνο ή βιολί, κάνοντας γιόγκα ή πίνοντας τσάι με βότανα. Θα αποκοιμιόμουν με μια αβίαστη αίσθηση άνεσης". Ας αφήσουμε λοιπόν σ΄αυτό το σημείο και εμείς τη φαντασία μας να καλπάσει κι ας φανταστούμε το σπίτι των ονείρων μας
Το επόμενο βήμα είναι να συνειδητοποιήσουμε γιατί θέλουμε να ζήσουμε, όπως ονειρευτήκαμε,   ν΄απαντήσουμε στην ερώτηση "γιατί". Γιατί κάποιος μπορεί να θέλει να κάνει αρωματοθεραπεία πριν πάει για ύπνο; Γιατί μπορεί να θέλει να κάνει γιόγκα ενώ ακούει κλασική μουσική; Αν η απάντηση για παράδειγμα είναι θέλω να κάνω γιόγκα για να χάσω βάρος ας ρωτήσουμε τον εαυτό μας γιατί θέλουμε να χάσουμε βάρος. Ας ρωτήσουμε τον εαυτό μας "γιατί' μετά από κάθε απάντηση. Το όλο νόημα στο να ξεσκαρτάρουμε και να φυλάμε πράγματα είναι να είμαστε ευτυχισμένοι.. Μπορεί να μοιάζει προφανές αλλά είναι σημαντικό να το συνειδητοποιήσουμε και να το αφήσουμε να μας εμποτίσει προτού αρχίσουμε να τακτοποιούμε. Ας αναλογιστούμε τον τρόπο ζωής που επιθυμούμε και ας ρωτήσουμε τον εαυτό μας: "Γιατί θέλω να τακτοποιήσω;" ΄Οταν βρούμε την απάντηση είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο, να εξετάσουμε τα υπάρχοντά μας.
Μέσα από την εμπειρία της η συγγραφέας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τρόπος για να διαλέξουμε τι να κρατήσουμε και τι να πετάξουμε είναι να πάρουμε το κάθε αντικείμενο στα χέρια μας και ν΄αναρωτηθούμε: "Μου δίνει χαρά;" Αν ναι, ας το κρατήσουμε. Αν όχι, ας το πετάξουμε ή ας το χαρίσουμε. Αυτό δεν είναι μόνο το απλούστερο αλλά και το πιο ακριβές κριτήριο για να επιλέξουμε. Ας μην ανοίξουμε απλώς την ντουλάπα μας και αποφασίσουμε ύστερα από μια γρήγορη ματιά ότι όλα εκεί μέσα μας ενθουσιάζουν. Θα πρέπει να πάρουμε το κάθε ρούχο στα χέρια μας. ΄Οταν αγγίζουμε ένα ένδυμα, το σώμα μας ανταποκρίνεται. Η αντίδρασή του σε κάθε ρούχο είναι διαφορετική. Η επιλογή των πραγμάτων που θα κρατήσουμε με κριτήριο τι μας δίνει χαρά είναι το πιο σημαντικό βήμα όσον αφορά στην τακτοποίηση.
Η συγγραφέας προτείνει ν΄αρχίσουμε με τα ρούχα και ύστερα να συνεχίσουμε με τα βιβλία, τα χαρτιά, τα ετερόκλητα μικροαντικείμενα, τα κομόνο όπως τα ονομάζει και τέλος τα πράγματα με συναισθηματική αξία. Προτείνει να λαμβάνουμε υπόψη την κατηγορία κι όχι την τοποθεσία. Προτού αποφασίσουμε τι θα κρατήσουμε, ας συλλέξουμε ταυτόχρονα όλα όσα εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία. Ας τα βγάλουμε όλα έξω κι ας τα βάλουμε σε ένα σημείο. Για παράδειγμα τα ρούχα. Για να οργανώσουμε και να τακτοποιήσουμε τα ρούχα μας, ας ψάξουμε σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού για ρούχα , ας τα φέρουμε  όλα σ΄ένα δωμάτιο και ας τα τοποθετήσουμε στο πάτωμα. ΄Υστερα ας πιάσουμε  ένα ένα ρούχο κι ας δούμε αν μας δίνει χαρά. Αυτή είναι όλη η διαδικασία.
Κι ας έρθουμε τώρα στην αποθήκευση όσων θα κρατήσουμε και στο τι θα κάνουμε μ΄αυτά που δεν θα κρατήσουμε. Η πρότασή της για την αποθήκευση είναι εξαιρετικά απλή. ΄Εχει μόνο δύο κανόνες:  όλα τα αντικείμενα του ίδιου τύπου στο ίδιο μέρος και ας μην διασκορπίζουμε τον αποθηκευτικό χώρο σε πολλά σημεία. Αν ζούμε με την οικογένεια μας , ας ορίσουμε πρώτα επακριβώς ξεχωριστούς αποθηκευτικούς χώρους για κάθε μέλος της οικογένειας. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας. Για παράδειγμα μπορούμε να ορίσουμε ξεχωριστά σημεία για μας, για τον σύζυγό μας, για τα παιδιά μας και ν΄αποθηκεύσουμε ότι ανήκει σε κάθε άτομο στα αντίστοιχα σημεία. Μόνο αυτό χρειάζεται να κάνουμε. Το σημαντικό εδώ είναι να ορίσουμε μόνο ένα μέρος ανά άτομο αν είναι  δυνατόν. Με άλλα λόγια η αποθήκευση θα πρέπει να είναι εστιασμένη σ΄ένα σημείο.  Αν ζούμε μόνοι μας, ή έχουμε δικό μας δωμάτιο, η αποθήκευση είναι πολύ απλή υπόθεση. Απλώς ας ορίσουμε ένα μέρος να αποθηκεύσουμε κάθε τύπο αντικειμένου. Αν έχουμε ήδη διαλέξει τι να κρατήσουμε με βάση το τι μιλάει στην καρδιά μας, τότε ήδη έχουμε συλλέξει αντικείμενα ανά κατηγορία, τα βάλαμε σ΄ένα σημείο και τα κρατήσαμε στα χέρια μας για ν΄αποφασίσουμε .Η δουλειά αυτή που κάναμε στην πραγματικότητα  εξάσκησε την ικανότητά μας να νιώθουμε ποια πράγματα πάνε μαζί και να διαλέξουμε κατάλληλους χώρους για να τ΄αποθηκεύσουμε.
Και τέλος τι κάνουμε με τα πράγματα που αποφασίσαμε ότι δεν τα θέλουμε; Καταρχάς η Marie Kondo προτείνει στο βιβλίο της να πετάξουμε τα πράγματα τα οποία δεν χρειαζόμαστε με το σκεπτικό ότι πολλά από τα πράγματα τα οποία ήδη κατέχουμε έχουν ήδη παίξει το ρόλο τους. Ας αναγνωρίσουμε τη συμβολή τους και ας τα αφήσουμε να φύγουν μ΄ευγνωμοσύνη. Θα μπορέσουμε έτσι να βάλουμε τα πράγματα που έχουμε και τη ζωή μας σε τάξη. Στο τέλος ό,τι απομείνει θα είναι ό,τι θεωρούμε πραγματικά πολύτιμο. Για ν΄αγαπήσουμε πραγματικά τα πράγματα που είναι σημαντικά για μας, θα πρέπει πρώτα να πετάξουμε εκείνα που  έχουν εκπληρώσει το σκοπό τους.
Δεν διαφωνώ. ΄Εχει μία λογική όλο αυτό. Εγώ όμως διαβάζοντας το βιβλίο προτίμησα να δώσω τα πράγματα τα οποία δεν ήθελα σε οργανώσεις στην πόλη μας που ασχολούνται με ανθρώπους που έχουν ανάγκη απ΄αυτά τα πράγματα και πραγματικά θα τους ήταν πολύ χρήσιμα. Επίσης κάποια έδωσα και σε αγαπημένα μου πρόσωπα και χάρηκαν πάρα πολύ. ΄Αλλωστε και στο τέλος του βιβλίου προτείνονται οργανώσεις που δέχονται μεταχειρισμένα πράγματα. Θα σας πρότεινα να ψάξετε στην πόλη σας να βρείτε τέτοιες οργανώσεις και να τους δώσετε τα πράγματα τα οποία δεν χρειάζεστε. Θα είναι ένα πραγματικό δώρο γι΄αυτούς και μία μεγάλη ανακούφιση.
Σας προσκαλώ και σας προκαλώ να διαβάσετε το βιβλίο αγαπημένοι και αγαπημένες. Είναι μια βουτιά στα άδυτα όλων αυτών που κατέχουμε αλλά μια βουτιά αφυπνιστική, αφού όπως λέει και η ίδια: "Η τακτοποίηση είναι ένας διάλογος με τον εαυτό μας." Ξεκινήστε αυτόν τον διάλογο και αυτό το ταξίδι και θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα στη ζωή σας. Καλή σας ανάγνωση και ένα μεγάλο ευχαριστώ που με διαβάζετε! Να είστε όλοι και όλες καλά αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε και να προσέχετε τους εαυτούς σας και όσους αγαπάτε.


                                                                                             

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΡΕΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΕΡΩΤΕΣ, ΕΡΩΤΕΣ, ΕΡΩΤΕΣ

ΤΟ ΚΛΑΜΠ ΤΩΝ 5 Π.Μ. ROBIN SHARMA