ΔΕΚΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Καλημέρα, καλημέρα αγαπημένες και αγαπημένοι και καλή Κυριακή σας εύχομαι από καρδιάς! Στην σημερινή μου στήλη θα σας μιλήσω για ένα καταπληκτικό βιβλίο που αφορά τόσο σε ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, ψυχιάτρους, ψυχαναλυτές όσο και σε απλούς καθημερινούς ανθρώπους σαν όλους εμάς που ενδιαφέρονται να εξελίξουν και αναπτύξουν τον εαυτό τους. Και δεν είναι άλλο από το βιβλίο "Δέκα στα δέκα στην ψυχοθεραπεία" από τις εκδόσεις Κοντύλι, έκδοση του Νοεμβρίου του 2023.
Στο βιβλίο αυτό γράφουν δέκα ιστορίες επαγγελματικών διαδρομών στην ψυχοθεραπεία και στην συμβουλευτική οι ακόλουθοι: Ευγενία Γεωργαντά, Psy.D., E.C.P., Υπαρξιακή-Ανθρωπιστική ψυχοθεραπεύτρια, Θανάσης Γεωργάς, ιατρός, ψυχοθεραπευτής, dasein-αναλυτής, Παύλος Ζαρογιάννης, κλινικός ψυχολόγος, Κατερίνα Ζύμνη-Γεωργάλου, Ph.D., E.C.P., κατέχει Διδακτορικό στην Κλινική Ψυχολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών της Αθήνας, Αγαθή Λακιώτη, Ph.D., είναι κλινική ψυχολόγος και εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια, επόπτρια και εκπαιδεύτρια, Μαρία Μαλικιώση-Λοίζου, είναι ομότιμη καθηγήτρια Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διονύσης Σακκάς, M.D., Ph.D, E.C.P., Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής, Ελεονώρα Σουρλάγκα, σπούδασε Αγγλική φιλολογία στην Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ψυχολογία στο University of Nottingam, Αναστάσιος Σταλίκας (22/08/1960-07/09/2023), σπούδασε Ψυχολογία στον Καναδά στο Πανεπιστήμιο Concordia και έλαβε Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό τίτλο στην Κλινική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο της Ottawa, και Αλέξης Χαρισιάδης, είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου .
Δυστυχώς επειδή είναι πολλοί οι συγγραφείς δεν μπορώ να αναφέρω περισσότερα βιογραφικά τους στοιχεία εδώ, μπορείτε να βρείτε όμως πολλά περισσότερα για αυτούς στο τέλος του βιβλίου.
Σε τι αναφέρεται όμως αυτό το θαυμάσιο βιβλίο που είναι ένα υπέροχο ταξίδι στα άδυτα της ψυχοθεραπείας και όχι μόνο;
Καταρχάς ερχόμαστε σε επαφή με σχολές ψυχοθεραπείας, που παρουσιάζονται τόσο απλά που τις κατανοεί ο οποιοσδήποτε δεν είναι μυημένος. Και αναφέρω εδώ ένα παράδειγμα από την Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία: "Το γνωσιακό μοντέλο που δίδασκε ο Παπακώστας ήταν επηρεασμένο από τις θεωρίες του Albert Ellis και του Aaron Beck και αποτελούσε συνέχεια και μετεξέλιξη του συμπεριφοριστικού μοντέλου. Οι συμπεριφοριστές θεωρούν τη διαμόρφωση του ανθρώπινου ψυχισμού και τη δυνατότητα αλλαγής αποκλειστικά ως αποτέλεσμα μαθησιακών διαδικασιών. Οι γνωσιακοί, όμως, θεωρούν ότι η αλλαγή δεν επέρχεται μηχανιστικά μέσα από την απλή εκμάθηση συμπεριφορών αλλά μέσα από την αλλαγή στον τρόπο σκέψης του ατόμου. Όλα αυτά που συγκροτούν έναν τρόπο σκέψης-προσδοκίες, αναμνήσεις, αντιλήψεις, πεποιθήσεις, κοσμοθεωρίες, κ.λ.π.- τα ονομάζουν "γνωσίες" και θεωρούν ότι παρεμβάλλονται ως ενδιάμεσες μεταβλητές μεταξύ ερεθίσματος και συμπεριφοράς. Οι "γνωσίες" επηρεάζουν με αποφασιστικό τρόπο τα συναισθήματα. Η ψυχοπαθολογία θεωρείται ότι προκύπτει από λανθασμένες και δυσπροσαρμοστικές "γνωσίες". Στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος καθορίζουν μαζί ποιες συγκεκριμένες "γνωσίες" δημιουργούν τη δυσλειτουργία και στη συνέχεια προσπαθούν να τις αντικαταστήσουν με άλλες, πιο ρεαλιστικές και λειτουργικές. Ο άνθρωπος δεν θεωρείται άβουλο έρμαιο των εξωτερικών συνθηκών αλλά αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς μέσω των γνωστικών του παραμέτρων. Η θεραπευτική διαδικασία είναι ενεργητική, δομημένη και επικεντρώνεται στο παρόν -στο "εδώ και τώρα". Η γνωσιακή ψυχοθεραπεία τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και την προτίμηση ψυχιάτρων και ψυχοθεραπευτών, ιδίως στις αγγλοσαξωνικές χώρες. Θεωρείται αρκετά αποτελεσματική, απαιτείται λιγότερος χρόνος και επομένως είναι και μικρότερου κόστους".
Σας έδωσα πιο πάνω ένα δείγμα από το βιβλίο για μία σχολή ψυχοθεραπείας, τη γνωσιακή-συμπεριφορική, που είναι και η αγαπημένη μου μαζί με την ψυχαναλυτική σχολή. Αναφέρονται, όμως, πάρα πολλές σχολές αλλά το κυριότερο είναι ότι καταγράφονται οι εμπειρίες του καθενός από τους δέκα μέσα από τον χώρο της ψυχοθεραπείας, τα βιώματά τους και οι σχέσεις τους με τους ψυχοθεραπευόμενους τους, οι σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους και γενικά όλο το ταξίδι τους και η πορεία τους μέσα στους κόλπους της ψυχοθεραπείας που είναι ένα ταξίδι φορές φορές τολμηρό, άλλες συγκινητικό μα πάνω από όλα ανθρώπινο και ειλικρινές. Είναι πραγματικά ένα εγχειρίδιο που καθένας που ασχολείται με θέματα ανθρώπινου ψυχισμού θα έπρεπε να διαβάσει αλλά και όποιος ενδιαφέρεται για τα θέματα της δικής του ψυχής θα έπρεπε να έχει στη βιβλιοθήκη του.
Και σας αφήνω με κάτι που αναφέρει η ψυχοθεραπεύτρια Ευγενία Γεωργαντά που εγώ το βρήκα συγκλονιστικό:
"Γι΄αυτό οι ανθρωπιστικές θεωρίες θεωρούν τα συμπτώματα ως την πλευρά μας που θέλει να μεγαλώσει, να εξελιχθεί και όχι ως παθολογία. Είναι αυτό το καμπανάκι που μας αναγκάζει να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας και την ψυχική μας υγεία, όπως τα σωματικά συμπτώματα με τη φυσική μας κατάσταση. Συχνά, όταν δεν τα ακούμε γίνονται πιο έντονα (όπως και τα όνειρα που γίνονται εφιάλτες) για να τους δώσουμε σημασία. Είναι κρίμα που πολλές φορές τα αγνοούμε ή προσπαθούμε μόνο να τα κατευνάσουμε με χημικές ουσίες."
Ως την επόμενη φορά, έχετε την αγάπη μου και καλή σας ανάγνωση!
Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο με έκπτωση από τον εκδοτικό οίκο στο παρακάτω link:
https://kondyli.gr/deka-sta-deka-stin-psychotherapeia/?wpam_id=3
Επίσης στον πιο κάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο στην ηλεκτρονική του μορφή:
https://e-thessalia.gr/deka-sta-deka-stin-psychotherapeia/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου