ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ-ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Καλημέρα, καλημέρα αγαπημένες και αγαπημένοι και καλή Κυριακή σας εύχομαι από καρδιάς! Επιτέλους μετά από καιρό θέατρο! Μιας και δεν κατέστη δυνατόν να δω κάποια από τις παραστάσεις στο καινούργιο Δημοτικό Θέατρο, αφού τα εισιτήρια ήταν για "λίγους", αλλά έτσι κι αλλιώς μετά τα Χριστούγεννα επικρατεί μία σιγή στον εν λόγω χώρο παρόλο που σαν καινούργιος  που είναι θα έπρεπε να φέρνει θεατρικές παραστάσεις από την Αθήνα ή άλλες πόλεις ή να ανεβάσει κάτι εδώ. Αλλά ο κύριος Δημήτρης Πιατάς που είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο ΔΗΠΕΘΕ Βόλου ανεβάζει μαζί με τον Σάκη Σερέφα το έργο "Οι κωμικοί" στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Δεν το σχολιάζω. Το αφήνω στην κρίση σας. Καθώς, επίσης, δεν έχουμε σινεμά πλέον στην πόλη μας να απολαύσουμε ένα "Poor Things" που το έχουν δει όλοι εκτός από εμάς εδώ στο Βόλο, ευτυχώς υπάρχει το υπέροχο Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών "Θεατρίνη" που ανεβάζει και φέρνει εξαιρετικές παραστάσεις και κάπως έτσι σώζεται η όλη κατάσταση.

Και μία τέτοια θαυμάσια παράσταση πήγα και είδα το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στις 9.30 μ.μ. στον εν λόγω χώρο, το υπέροχο "Το πέρασμα" που είναι η μεταφορά στο σανίδι του ομώνυμου βιβλίου του αγαπημένου μου φίλου και συναδέλφου, δικηγόρου, Νίκου Παπαδόπουλου για το οποίο σας είχα μιλήσει πριν από καιρό από αυτή εδώ τη στήλη.

Στην ουσία πρόκειται για μικρά ή μεγάλα αποσπάσματα από τα "δύσκολα" διηγήματα τα οποία ενώθηκαν σ' ένα ενιαίο κείμενο. Διηγήματα όπως η όστρια, η θαλασσογραφία μιας μέρας,  η μεθυσμένη μάντισσα, το ορυχείο, τα σκαλοπάτια, ο πλανόδιος μουσικός, τυχαίο; στην Α΄ πράξη και στην Β΄ πράξη, το ερείπιο, ο σύγχρονος δρομέας προ της γραμμής τερματισμού, η φωτογραφία δίπλα στο βράχο, το ξύλινο δάπεδο, η κενή σελίδα, το φως της ανακωχής και οι πυγολαμπίδες δένονται τόσο όμορφα μεταξύ τους που πραγματικά όσοι έχετε διαβάσει το κείμενο θα εκπλαγείτε πολύ ευχάριστα.

Είναι μια παράσταση γεμάτη συναίσθημα, γεμάτη συγκίνηση, με διαλόγους που σε καθηλώνουν, που σε οδηγούν στα κατάβαθα της ψυχής σου για να αναρωτηθείς: "τι τελικά συμβαίνει με εμένα;" Να αναρωτηθείς πραγματικά και αληθινά για όλα εκείνα τα όνειρα που είχες παιδί και τα εγκατέλειψες, για όλες τις χαμένες ευκαιρίες που δεν κυνήγησες από φόβο, για όλες αυτές τις προθεσμίες που τρέχεις να προφτάσεις καθημερινά, για όλους αυτούς τους φόβους που σε κατατρέχουν και δεν μπορείς να ξεφύγεις. Είναι μια παράσταση που σε φέρνει σε επαφή με τον εαυτό σου, τον αληθινό εαυτό σου για να αναρωτηθείς τα μεγάλα "γιατί" και τα μεγάλα "πώς".

Οι πρωταγωνιστές είναι μοναδικοί στην ερμηνεία τους. Με συγκίνησαν ιδιαίτερα τόσο ο Αλέξανδρος Κατσιμίχας, όσο και η Μαρθα Μαρκάδα και η Άννα-Μαρία Παναγιωτάκη οι οποίοι σε καθηλώνουν στους ρόλους και στο συναίσθημα που εκφράζουν. Μάλιστα ο Αλέξανδρος Κατσιμίχας όταν συνδιαλέγεται με τον εαυτό του μέσα από ένα ολόγραμμα που υπάρχει στην σκηνή είναι αποκαλυπτικός καθώς πηγαίνει τόσο βαθιά μέσα του και εκφράζει μία εσωτερικότητα, μία δύναμη, ένα εύρος ερμηνείας, ένα πάθος και μία γκάμα συναισθημάτων που είναι μοναδικά.

Η παράσταση είναι σε διάρκεια τόσο όσο. Ούτε είναι πολύ μεγάλη για να σε κουράσει ούτε μικρή για να μην σε ικανοποιήσει. Έχει ακριβώς, ακριβώς τη διάρκεια που πρέπει με ένα μικρό διάλειμμα ενδιάμεσα και αυτό όλο δείχνει σεβασμό προς τον θεατή. Α! και ξεκινά στην ώρα της! Άλλο ένα επίσης στοιχείο σεβασμού.

Θα σας αφήσω με κάτι πολύ όμορφο που ακούστηκε στην παράσταση και με συγκίνησε πολύ:

"Κι εσύ σκέφτεσαι. Ή μάλλον όχι. Σταματάς να σκέφτεσαι. Ακούς. Η μουσική αναλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα... Η αρχή και το τέλος... Και στο ενδιάμεσο όλα μια μουσική ή μια θάλασσα ή ένα γέρικο δέντρο ή ένα καράβι ή μια βιτρίνα με παιδικά παιχνίδια ή μια παλιά αγάπη"

Ως την επόμενη φορά έχετε την αγάπη μου και καλή σας θέαση!

Συντελεστές παράστασης:

Θεατρική μεταφορά: Νίκος Παπαδόπουλος

Παίζουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Mάρθα Μαρκάδα, Αλέξανδρος Κατσιμίχας, Άννα Μαρία Παναγιωτάκη, Εύα Βούλγαρη

Μουσική επιμέλεια: Νίκος Παπαδόπουλος

Φωτογραφία: Άλκης Μαρούγκας

Ηχος- φώτα: Γιώργος Σαχαριδης

VFX Πασχάλης Μαντής

Σκηνοθεσία: O συγγραφέας του βιβλίου

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου. Ακολουθούν παραστάσεις 23-24/2 και 1-2, 8-9/3, με ώρα έναρξης 21.30, στην Πλάτωνος 20.

Γενική είσοδος: 10,25 ευρώ

Τηλ. επικοινωνίας: 6906842332

Για ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων (κι επιλογή θέσεων) μπορείτε να συνδεθείτε στο link:

https://www.kentropolitismou.com/next-events?fbclid=IwAR3LUw8SUHVScEY9JCicfpIJELfjG_E2u_LoNP9GV85KtuwySK2xXimFgCE

Στον πιο κάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο στην ηλεκτρονική του μορφή:

https://e-thessalia.gr/theatriki-parastasi-to-perasma-gemati-synaisthima-kai-sygkinisi-me-dialogoys-poy-kathilonoyn/


 

 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΡΕΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΕΡΩΤΕΣ, ΕΡΩΤΕΣ, ΕΡΩΤΕΣ

ΤΟ ΚΛΑΜΠ ΤΩΝ 5 Π.Μ. ROBIN SHARMA