ΤΟ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ

 

Καλημέρα, καλημέρα φίλες και φίλοι και μια όμορφη Κυριακή σας εύχομαι από καρδιάς! Στη σημερινή στήλη μου, θα σας μιλήσω για ένα υπέροχο βιβλίο, στο πνεύμα των Χριστουγέννων, που θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους φίλους. Τους μικρούς μας φίλους σίγουρα θα τους ξετρελάνει αλλά διαβάζεται και από τους μεγάλους φίλους μας, ειδικά τώρα τα Χριστούγεννα, δίπλα στο τζάκι, με μια κούπα ζεστό καφέ ή μυρωδάτο τσάι, ό,τι αγαπάτε και προτιμάτε. Και σας μιλάω για το καταπληκτικό «Το πιο σοβαρό πρόβλημα του Αϊ-Βασίλη» της αγαπημένης φίλης, εκπαιδευτικού, συγγραφέας και αρθρογράφου Χαριτίνης Μαλισσόβα, σε εικονογράφηση Σίσυς Κυλερτζή, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αρμός.

Για την Χαριτίνη σας έχω ξαναμιλήσει και στο πρόσφατο παρελθόν αλλά ας δούμε κι εδώ κάποια στοιχεία:

Γεννήθηκε και κατοικεί στο Βόλο, όπου ασκεί το λειτούργημα της δασκάλας. Από το 2014 αρθρογραφεί για θέματα λογοτεχνίας και εκπαίδευσης στην εφημερίδα Θεσσαλία της Μαγνησίας. Συνεντεύξεις της και κριτικές βιβλίων φιλοξενούνται και στο ηλεκτρονικό περιοδικό Diastixo.gr

Έχει γράψει παραμύθια σε θεατρική μορφή τα οποία επένδυσαν σχολικές γιορτές. Η ποιητική συλλογή με τίτλο «Ιδεατή ολότητα» που εκδόθηκε στο τέλος του 2019 ήταν υποψήφια για βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης ποιήτριας στα βραβεία Jean  Moréas.

Ακολούθησαν το εγχειρίδιο «Σχέσεις γονέων-εκπαιδευτικών στο Δημοτικό Σχολείο» (2021), το παραμύθι «Μια μέρα στο βυθό» (2022) και η δεύτερη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Περίκλειστοι» (2023). Τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αρμός.

Η Σίσυ Κυλερτζή γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1980 και μεγάλωσε στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και από το 2011 ασχολείται με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων.

Έχει εικονογραφήσει συνολικά 30 παιδικά παραμύθια και έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις ζωγραφικής.

Σήμερα ζει και εργάζεται στο Καρπενήσι, καθώς λατρεύει τη φύση και εμπνέεται από αυτή.

Το πιο σοβαρό πρόβλημα του Αϊ-Βασίλη λοιπόν! Ποιο είναι άραγε αυτό; Μα ποιο άλλο από το ότι για πρώτη φορά στην Ιστορία της Ανθρωπότητας τα παιδιά κινδυνεύουν να μην πάρουν δώρο από τον αγαπημένο τους Άγιο Βασίλη, καθώς αυτός έκανε τους υπολογισμούς του και διαπίστωσε ότι τα υλικά που έχει στο εργαστήριό του φτάνουν για να πάρουν φέτος δώρα λιγότερα από τα μισά παιδιά, καθώς η κρίση άγγιξε και το εργαστήριό του. Ποια παιδιά έπρεπε να επιλέξει να τους χαρίσει δώρο και ποια να αφήσει χωρίς αυτή τη μεγάλη χαρά; Ποια έπρεπε να είναι τα κριτήρια επιλογής; Και τι θα σκεφτούν τα παιδιά που θα αφήσει χωρίς δώρο για τον άλλοτε  αγαπημένο τους Άγιο; Πώς θα αντέξει τόσες απογοητευμένες καρδούλες, τόσα παραπονεμένα ματάκια;  Το δικό του έργο είναι να δίνει χαρά στα παιδιά κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς. Αν συμβεί αυτό θα είναι σαν να μην υπάρχει.

Σ΄αυτό το πανπαιδικό πρόβλημα έρχονται να βοηθήσουν από την Νεραϊδοχώρα οι Νεράιδες της Αγάπης, της Ελπίδας, της Συμπόνιας, της Σοφίας, της Ειρήνης, της Υγείας και της Υπομονής μαζί με τους Πρίγκιπες της Χαράς, της Αλήθειας, της Ευγένειας και του Φωτός καθώς και το Ζωηρό Ξωτικό. Όλοι μαζί ενώνουν τις ξεχωριστές τους δυνάμεις για να βρουν την μοναδική λύση για τα παιδιά όλου του πλανήτη.

Το παραμύθι της Χαριτίνης είναι ένα υπέροχο οδοιπορικό στις πραγματικά αληθινές έννοιες της αγάπης, της αδελφοσύνης, της αλληλεγγύης, του μοιράσματος, της ευγένειας, του φωτός, της ελπίδας, της σοφίας αλλά επίσης και της χαράς, του παιχνιδιού, της ξεγνοιασιάς, της ομορφιάς, του ονείρου, της μαγείας, της αισιοδοξίας. Μας μαθαίνει πώς στηριζόμενοι σε όλα τα παραπάνω μπορούμε «το ένα να γίνει πολλά, φτάνει να μοιραστεί». Πώς κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά μπορούμε να λύσουμε δύσκολα και μεγάλα προβλήματα, να ανατρέψουμε χρόνιες καταστάσεις και να δημιουργήσουμε εντέλει ιδεώδη περιβάλλοντα διαβίωσης και πανέμορφες κοινωνίες. Και το πιο σημαντικό από όλα ότι το μαθαίνει στα παιδιά αφού σ΄αυτά απευθύνεται. Μέσα σε τέτοια περιβάλλοντα τα παιδιά όλου του πλανήτη μπορούν να μεγαλώσουν αγαπώντας τον εαυτό τους πρώτα απ΄όλα κι έπειτα όλα τα έμβια όντα, τον πλανήτη, την κοινωνία. Δεν θα ήταν σπουδαίο αυτό;

Η εικονογράφηση της Σίσυς Κυλερτζή είναι θαυμάσια, όπως άλλωστε και στο προηγούμενο παραμύθι της Χαριτίνης, το «Μια μέρα στο βυθό», θα τραβήξει σίγουρα την προσοχή των παιδιών σας αλλά θα τη θαυμάσετε κι εσείς οι ίδιοι αφού είναι μια πολύ προσεγμένη δουλειά.

Σας προτρέπω τώρα που είναι Χριστούγεννα να κάνετε αυτό το όμορφο δώρο στα παιδιά σας και μαζί με αυτά να το διαβάσετε κι εσείς γιατί πραγματικά θα το απολαύσετε και θα συγκινηθείτε. Και επιβάλλεται να συγκινούμαστε τα Χριστούγεννα.

Και για το τέλος θα σας καταθέσω κάτι πολύ όμορφο από το βιβλίο που λέει το Ζωηρό Ξωτικό:

«Γιατί  ένα ζωηρό παιδί όλα τα μπορεί.

Μπορεί, μπορεί η ευτυχία να βρεθεί

και στους πιο δύσκολους καιρούς,

Φτάνει να είμαστε όλοι μαζί»

Καλά Χριστούγεννα σε όλους μας με Αγάπη!

Ως την επόμενη φορά, έχετε την αγάπη μου και καλή σας ανάγνωση!

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Θεσσαλία της Μαγνησίας, έντυπη και ηλεκτρονική, στις 17/12/2023.

Στο πιο κάτω link μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο στην ηλεκτρονική εφημερίδα:

https://e-thessalia.gr/to-pio-sovaro-provlima-toy-ai-vasili-ena-yperocho-vivlio-apo-ti-charitini-malissova/?fbclid=IwAR2nckoXXerlgGKMudObW-kwAiVdI8Kv5Vd8Ep_slrHxMX4T22vnGdpG5t4

 


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΡΕΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΕΡΩΤΕΣ, ΕΡΩΤΕΣ, ΕΡΩΤΕΣ

ΤΟ ΚΛΑΜΠ ΤΩΝ 5 Π.Μ. ROBIN SHARMA