ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΡΕΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

 

Κύριε Χαραλαμπίδη, σας καλωσορίζω στην εφημερίδα «Θεσσαλία» και επίσης εγώ προσωπικά σας καλωσορίζω στη στήλη μου και σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη αυτή. Υπέροχη η βραδιά τις προάλλες στον θερινό σινεμά της πόλης μας την «Εξωραϊστική» με την προβολή των δύο ταινιών σας, τη μικρού μήκους «Με δεμένα μάτια» και τη mainstream πλέον «Φτηνά τσιγάρα». Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια γι’ αυτές τις ταινίες;
 
Ήταν πραγματικά μια υπέροχη εμπειρία και ο Βόλος απέδειξε ότι είναι μία πόλη που αγαπάει τον κινηματογράφο σε βάθος, αλλά και με σοφία. Οι δύο ταινίες αυτές γυρίστηκαν σχεδόν την ίδια εποχή, η μία γυρίστηκε το 1997, το «Με δεμένα μάτια», και η άλλη ταινία, τα «Φτηνά τσιγάρα», το 1999. Στην πραγματικότητα λοιπόν μιλάμε για δύο πολύ κοντινές ταινίες.
Στην ουσία είναι η αρχή της καριέρας μου στον κινηματογράφο και ως ηθοποιός σε μεγάλους ρόλους, αλλά και ως σκηνοθέτης. Έχω παίξει σε πολλές ταινίες μικρού μήκους. Αλλά αυτή η ταινία το «Με δεμένα μάτια» ήταν μια ταινία που χαράκτηκε βαθιά μες στην καρδιά μου και είμαι πάρα πολύ περήφανος. Είναι η ταινία που επιλέγω από τις μικρού μήκους που αγάπησα. Τα «Φτηνά τσιγάρα» είναι πια μια ταινία τόσο διάσημη που έχω λίγα πράγματα να πω. Απλά έχει παραδοθεί στα χέρια των νεότερων.
 
Πώς βρίσκετε ότι είναι σήμερα οι σχέσεις, την εποχή των social media, συγκριτικά με την εποχή που η γνωριμία, το φλερτ, ο έρωτας συνέβαιναν από κοντά;
 
Θεωρώ ότι ο λόγος που τα «Φτηνά τσιγάρα» στο κοινό, στους νέους αρέσει τόσο πολύ, είναι γιατί μιλάνε για τη βραδύτητα στον έρωτα, για τη βραδύτητα στις συναντήσεις. Σήμερα όλα γίνονται γρήγορα. Επίσης τότε υπήρχε ένα αίνιγμα στη συνάντηση των δύο ανθρώπων. Σήμερα μέσα στα social media μπορεί ο καθένας να δει ποιος είσαι, δηλαδή να ντοκιμεντάρει τη ζωή σου.
 
Κάποια στιγμή λέτε στην ταινία «Φτηνά τσιγάρα»: «Είμαι συλλέκτης, μαζεύω το πιο σκληρό και άγριο πράγμα του κόσμου: Στιγμές». Εν τέλει πόσο μας καθορίζουν οι στιγμές μας;
 
Ο άνθρωπος είναι αποκλειστικά η μνήμη του και ο χρόνος που διαθέτει για τον εαυτό του, τίποτα άλλο. Από τη στιγμή, λοιπόν, που η μνήμη καθορίζεται από τις στιγμές, ο πυρήνας του ανθρώπου καθορίζεται κι αυτός απ’ τις στιγμές.
 
Αγαπάτε τα καφέ όσο ισχυρίζεστε στην ταινία σας «Φτηνά τσιγάρα»;
 
Θεωρώ τον εαυτό μου σαν άνθρωπο που ζει στα καφενεία. Μ’ αρέσουν οι τόποι κοινωνικής συνάθροισης. Ειδικά τα καφενεία όπου μπορείς να ανταλλάξεις από λόγια της καθημερινότητας μέχρι βαθυστόχαστες εξομολογήσεις.
 
Ποια άλλα μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από τις ταινίες σας;
Το βασικό μήνυμα που θέλω να περάσω είναι η αξία της καθημερινότητας. Μες την καθημερινή ζωή υπάρχει και πολλή φαντασία και πολλή ποίηση.
 
Ποια τα επαγγελματικά σας σχέδια αυτή τη στιγμή και στο εξής;
Ετοιμάζομαι για μια επίσκεψη στη Νέα Υόρκη όπου θα τιμηθώ με ένα αφιέρωμα για τις τέσσερις πρώτες μου ταινίες. Θα γίνει μέσα Οκτωβρίου. Πραγματικά για μένα είναι πολύ συγκινητικό.
 
Σας ευχαριστώ πολύ!*
 
*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα του Βόλου Θεσσαλία, έντυπη και ηλεκτρονική, την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023.
 
Πιο κάτω μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη στην ηλεκτρονική της μορφή:

https://e-thessalia.gr/synenteyxi-toy-renoy-charalampidi-sti-quot-th-quot-quot-simera-o-kathenas-mporei-na-ntokimentarei-ti-zoi-soy-quot/?fbclid=IwAR2-AcuZizqPlxPacj3tMmr6ljUPdxx6uLUPV9Y41rKIE8Cexicsc9mmG2o




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΡΩΤΕΣ, ΕΡΩΤΕΣ, ΕΡΩΤΕΣ

ΤΟ ΚΛΑΜΠ ΤΩΝ 5 Π.Μ. ROBIN SHARMA