ΤΑ 4 ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

 Καλημέρα καλημέρα αγαπημένοι και αγαπημένες και καλή Κυριακή! Σήμερα σας παρουσιάζω ένα βιβλίο σχετικό με το εξαιρετικά δύσκολο θέμα των οικονομικών που είμαι σίγουρη ότι λίγο ή πολύ μας απασχολεί όλους καθώς  όπως πολύ σωστά λένε αν δεν είσαι οικονομικά ελεύθερος δεν είσαι απόλυτα ελεύθερος. Και είναι ένα θαυμάσιο εγχειρίδιο που θα μας βοηθήσει αφενός να βάλουμε σε τάξη τα προσωπικά οικονομικά μας αφετέρου να ανοιχτούμε με σιγουριά και απόλυτη ασφάλεια στον άκρως φοβιστικό πιστεύω για όλους μας χώρο των επενδύσεων. Και δεν είναι άλλο από το υπέροχο, υπέροχο βιβλίο του Χρήστου Τσούνη "Τα 4 βήματα του πλούτου" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, του Σεπτεμβρίου του 2022.

Ποιος όμως είναι ο συγγραφέας αυτού του καταπληκτικού βιβλίου;

 Ο Χρήστος Τσούνης είναι Ιδρυτής και Διαχειριστής της εταιρίας JNBC η οποία εστιάζει στη συμβουλευτική επιχειρήσεων, στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στο ψηφιακό marketing και φυσικά στις χρηματιστηριακές επενδύσεις. Είναι δις βραβευμένος επιχειρηματίας έχοντας λάβει το 2017 το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας για το Quizdom Education και το 2022 το Stelios Award για τους Financial Greeks. Στο ευρύ κοινό, είναι γνωστός μέσα από το ομώνυμο κανάλι του στο YouTube όπου μιλάει για Οικονομική Επικαιρότητα, Επενδύσεις και Διαχείριση Προσωπικών Οικονομικών. YouTube: www.youtube.com/tsounischris Twitter: www.twitter.com/tsounischris Website: www.tsounischris.gr

Ποια είναι, όμως, όλα αυτά τα εξαιρετικά τα οποία μας προτείνει αυτό το τόσο χρήσιμο βιβλίο κι αυτός ο ευφυής συγγραφέας;

Όπως λέει και ο ίδιος στο βιβλίο του: "Γίνεται με 4 απλά βήματα να γίνουμε όλοι πλούσιοι; Κι όμως γίνεται!" Να λοιπόν 8+1 μαθήματα για το χρήμα που πρέπει να εφαρμόσουμε προς αυτή την κατεύθυνση:

- Το εισόδημα δεν είναι το Α και το Ω.

Εννοείται ότι πρέπει να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες και να έχουμε ένα καλό βιοτικό επίπεδο. Όμως το εισόδημα δεν είναι ο βασικότερος παράγοντας όταν πρέπει να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά μας. Υπάρχουν άνθρωποι που βγάζουν 2000 ευρώ το μήνα και πάλι ίσα που τα φέρνουν βόλτα. Το βασικότερο πρόβλημα είναι πως οι περισσότεροι με το που βλέπουμε να αυξάνεται το εισόδημά μας σκεφτόμαστε όλα όσα μπορούμε τώρα να αγοράσουμε με τα παραπάνω χρήματα που βγάζουμε. Νέο laptot, iphone, διακοπές, ρούχα έξοδος. Νομίζουμε ότι μας "αξίζει" να ξοδέψουμε σε τέτοιες αγορές γιατί έτσι "ανταμειβόμαστε" για τη σκληρή δουλειά μας. Μ΄αυτό τον τρόπο όμως φυλακιζόμαστε σε μια ατέρμονη λούπα, όπου τα έξοδά μας πάντα καλύπτουν ή και ξεπερνούν τα έσοδά μας. Όσα και να βγάλουμε πάντα θα είμαστε φτωχοί. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, που μπορούμε να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε με μια μικρή αποταμίευση. Ας πούμε το 20% του μισθού μας. Στη συνέχεια, αν αυξηθεί το εισόδημά μας να αυξήσουμε αντίστοιχα και το ποσό που αποταμιεύουμε κάθε μήνα. Αν, για παράδειγμα, από 800 ευρώ πάμε στα 1000 ευρώ, μπορούμε να αποταμιεύσουμε 100 ευρώ παραπάνω το μήνα και να καταναλώσουμε 100 ευρώ παραπάνω το μήνα. Μη χάσουμε και τα 200 ευρώ παραπάνω στην κατανάλωση!

-Πολλαπλές πηγές εισοδήματος.

Γιατί πολλαπλές  πηγές; Όταν έχουμε μόνο μία πηγή εισοδήματος (συνήθως είναι μισθός από υπαλληλική εργασία), αν μία μέρα ξαφνικά κοπεί (αλλαγή δουλειάς, μετακόμιση σε ξένη χώρα, απόλυση, εξωγενείς παράγοντες όπως η πανδημία του 2020), τότε θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε, γιατί θα πρέπει να καλύψουμε τα μηνιαία μας έξοδα ενώ θα ψάχνουμε για νέα εργασία. Η λύση είναι να έχουμε πολλές πηγές εισοδήματος. Μη σκέφτεστε: "Α! πρέπει να έχω έξι εφτά πηγές εισοδήματος όπως οι πλούσιοι". Ξεκινήστε απλώς με μία δεύτερη πηγή εισοδήματος. Μία δεύτερη δουλειά, μία μικρή επιχείρηση ή απλώς παθητικές επενδύσεις στο χρηματιστήριο.

-Επένδυση στον εαυτό μας.

Με τόσα βιβλία, courses,  προγράμματα που υπάρχουν online, μπορούμε να μάθουμε σχεδόν τα πάντα. Η συνεχής επένδυση στον εαυτό μας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της διαχείρισης των οικονομικών μας. Πραγματικά ποτέ δεν πρέπει να σταματήσουμε να βελτιώνουμε τον εαυτό μας. Και το καλό είναι  πως αυτή η επένδυση φέρνει και τα πιο άμεσα αποτελέσματα. Γιατί με το που θα μάθουμε κάτι, την αμέσως επόμενη στιγμή μπορούμε να το εφαρμόσουμε. Είτε αυτό αφορά στο να βρούμε καλύτερη δουλειά είτε στο να αυξήσουμε την αναγνωρισιμότητά μας είτε στο να διαχειριστούμε καλύτερα τα οικονομικά μας. Το να βελτιώνουμε συνεχώς τον εαυτό μας είναι από τα πιο σημαντικά μαθήματα που μπορούμε να μάθουμε από αυτό το βιβλίο.

-Πες "ναι" στις ευκαιρίες.

Ειδικά στην αρχή, έχουμε την δυνατότητα να λέμε "ναι" σχεδόν σε κάθε επαγγελματική ευκαιρία. Δεν είναι ανάγκη να φέρνει πάντα τα περισσότερα λεφτά, αρκεί να μας δίνει και να μας μαθαίνει νέες δεξιότητες. Σίγουρα, από ένα σημείο και μετά, όσο αποκτούμε περισσότερες δεξιότητες, αρχίζουμε να λέμε "όχι" και να εστιάζουμε σε πράγματα που ξέρουμε ότι είμαστε καλοί. Όμως μέχρι τότε πρέπει να αρπάζουμε τις ευκαιρίες  από τα μαλλιά.

-Μείωσε το κόστος ζωής σου.

Αρχικά το κόστος του σπιτιού. Για κάποιο λόγο στην Ελλάδα έχουμε τεράστιο ταμπού με το θέμα της συγκατοίκησης. Ενώ δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Όπως στο εξωτερικό, έτσι κι εδώ, μπορούμε να βρούμε έναν συγκάτοικο προκειμένου να μοιραστούμε τα έξοδα του σπιτιού. Βέβαια, ένα χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας είναι ότι πολλές φορές δεν χρειάζεται να το κάνουμε αυτό, γιατί μένουμε στους γονείς μας, οπότε δεν έχουμε καθόλου έξοδα για το σπίτι. Είναι φυσικά σημαντικό να διεκδικήσουμε την αυτονομία μας μόλις τα καταφέρουμε, αλλά ένα καλό βήμα είναι να μείνουμε με τους γονείς μας όσο μπορούμε προκειμένου να διαχειριστούμε καλύτερα τα οικονομικά μας και να φτάσουμε πιο νωρίς στην οικονομική ελευθερία.

-Μην αγοράζεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι.

Πριν κάνουμε μία αγορά, πρέπει να ρωτήσουμε τον εαυτό μας: "Λύνει όντως κάποιο πρόβλημα; Μας κάνει να νοιώθουμε καλύτερα; Ή απλώς είναι μια πρόσκαιρη ικανοποίηση που δεν προσδίδει κάτι στο βιοτικό μας επίπεδο;" Επίσης ένα ερώτημα που μπορούμε να κάνουμε πριν ξοδέψουμε σε κάτι είναι: "Αν διέθετα αυτά τα χρήματα για επένδυση, θα μου άρεσε το παθητικό εισόδημα που θα είχα από αυτά;" Όταν, για παράδειγμα, πάμε να πάρουμε ένα κινητό των 1000 ευρώ, πρέπει να καταλάβουμε πως αυτό που δίνουμε στην πραγματικότητα δεν είναι μόνο τα 1000 ευρώ αλλά και 100 ευρώ τον χρόνο που θα μπορούσαμε να είχαμε παθητικό αν απλώς επενδύαμε τα χρήματα αυτά.

-Καταγραφή εξόδων.

Κι όταν λέω καταγραφή των εξόδων, εννοώ όλων των εξόδων. Αν για ένα τρίμηνο καταγράψουμε κάθε έξοδο που κάνουμε τη στιγμή που το κάνουμε, τότε θα συνειδητοποιήσουμε πόσα λεφτά δίνουμε σε διάφορες κατευθύνσεις χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε. Μικρές ασήμαντες αγορές που κάνουμε συχνά μέσα στην εβδομάδα μπορούν τελικά να αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι των εξόδων μας. Και πραγματικά να μην έχουμε καταλάβει τίποτε.

-Πρόσεχε τι βλέπεις στο internet.

Το τι καταναλώνουμε στο internet είναι πάρα πολύ σημαντικό για το πώς αντιλαμβανόμαστε το χρήμα. Στο instagram και σε όλες τις υπόλοιπες εφαρμογές υπάρχει ένα κουμπάκι που λέγεται unfollow. Αν ακολουθούμε λογαριασμούς που μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα με τον εαυτό μας ή μας προκαλούν να ξοδεύουμε ακόμα περισσότερα χρήματα, τότε απλώς μπορούμε να κάνουμε unfollow. Δεν χρειαζόμαστε ανθρώπους στη ζωή μας που προωθούν ένα lifestyle που δεν συμβαδίζει με τα δικά μας πιστεύω. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως το τι βλέπουμε στα social media επηρεάζει πάρα πολύ τον τρόπο σκέψης μας. Το λεγόμενο mindset. Δεν έχουμε χώρο στη ζωή μας για ανθρώπους που χαλάνε το δικό μας mindset. Αντιθέτως, υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που μπορούν να μας εμπνεύσουν. Να μας κάνουν να θέλουμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε να έχουμε γύρω μας. Κι όχι μόνο σε φιλικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο social media.

-Απόλαυσε τις επιτυχίες σου.

Είναι σημαντικό να ξοδεύουμε χρήματα σε ό,τι δίνει αξία στη ζωή μας. Είναι σημαντικό να ξοδεύουμε για να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας. Πήραμε μία αύξηση; Ας ξοδέψουμε την αύξηση του πρώτου μήνα σε κάτι που κάνει καλό σε μας, ακόμη κι αν δεν εντάσσεται στις συνήθειές μας. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε την πολύ μεγάλη νίκη για να γιορτάσουμε. Δεν χρειάζεται να κερδίσουμε ένα εκατομμύριο ευρώ για να νιώσουμε επιτυχημένοι. Είναι σημαντικό να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας σε όλα τα στάδια της πορείας μας. Γιατί έτσι θα τροφοδοτούμε το κίνητρό μας να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο.

Ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι κάπου διάβασε πως τα "προσωπικά οικονομικά είναι σαν την κολονοσκόπηση! Κανείς δεν το σκέφτεται πριν τα σαράντα, οι περισσότεροι δεν το συζητάνε με τους γονείς τους και όλοι είναι σίγουροι ότι δεν το έχουν ανάγκη". Το βιβλίο είναι ένα εξαιρετικά ευφυές εργαλείο, θα έλεγα, για να βάλουμε όλοι, μα όλοι, σε τάξη τα οικονομικά μας και γιατί όχι να στρέψουμε λίγο το βλέμμα στις επενδύσεις, όσοι από μας τις φοβόμαστε, αλλά τις φλερτάρουμε κι όλας, καθώς αποτελεί ένα πάρα πολύ κατατοπιστικό και αναλυτικό οδηγό με τις καλύτερες και πιο ασφαλείς επενδύσεις στον κόσμο , που μπορούν πραγματικά να σας και να μας οδηγήσουν σε βέβαιο πλουτισμό. Έχω διαβάσει πολλά βιβλία, πραγματικά πολλά για επενδύσεις και οικονομικά, αρχής γενομένης από το βιβλίο "Rich Dad Poor Dad" (Πλούσιος Μπαμπάς Φτωχός Μπαμπάς), την βίβλο των οικονομικών και των επενδύσεων του περίφημου και τρομερού Ρόμπερτ Κιγιοσάκι (Robert Kiyosaki). Σας πληροφορώ ότι το βιβλίο του Χρήστου Τσούνη είναι πολύ πολύ καλύτερο, πιο ενημερωμένο, πιο κατατοπιστικό, πιο εύληπτο και απλό στην κατανόηση του από το βιβλίο του Κιγιοσάκι και σε οδηγεί σε τόσο ασφαλείς και πετυχημένους δρόμους που αποκλείεται να μην βγεις κερδισμένος. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Ως την επόμενη φορά , έχετε την αγάπη μου και καλή σας ανάγνωση!*

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Θεσσαλία του Βόλου, έντυπη και ηλεκτρονική στις 18/6/2023.

Μπορείτε να το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

 https://e-thessalia.gr/ta-4-vimata-toy-ploytoy-ena-thaymasio-egcheiridio-apo-ton-chr-tsoyni/


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΡΕΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΕΡΩΤΕΣ, ΕΡΩΤΕΣ, ΕΡΩΤΕΣ

ΤΟ ΚΛΑΜΠ ΤΩΝ 5 Π.Μ. ROBIN SHARMA