ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΨΥΧΗ

 Καλημέρα, καλημέρα αγαπημένες και αγαπημένοι και καλή Κυριακή να έχετε και να έχουμε! Σήμερα θα σας παρουσιάσω εδώ από τη στήλη μου ένα βιβλίο που πραγματικά με συγκλόνισε και όχι μόνο εμένα αλλά και όσους μέχρι τώρα το έχουν διαβάσει! Αν έχετε διαβάσει τα βιβλία του Ίρβιν Γιάλομ και σας άρεσαν, αυτό το βιβλίο και αυτός ο συγγραφέας θα σας καθηλώσει! Γιατί πρόκειται για συναρπαστικές ιστορίες βασισμένες σε αληθινά περιστατικά από τον Νο1 ψυχαναλυτή της Λατινικής Αμερικής, έναν πραγματικό σταρ στον τομέα του και τον χώρο του. Και φυσικά αναφέρομαι στο βιβλίο "Θεραπεύοντας την ψυχή" του συγγραφέα Gabriel Rolon από τις εκδόσεις Ιβίσκος, έκδοση για την ελληνική γλώσσα 2020.

Ποιος όμως είναι ο Γκαμπριέλ Ρολόν;

Ο Γκαμπριέλ Ρολόν (Gabriel Rolon) γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες το 1961. Σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες. Μετά την αποφοίτησή του ειδικεύτηκε στην ψυχανάλυση, μία μέθοδο θεραπείας που διαδόθηκε ευρέως, τόσο από την ακαδημαϊκή του δραστηριότητα, όσο και από την έντονη παρουσία του στα μέσα ενημέρωσης. Ήταν ομιλητής στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ψυχανάλυσης που οργανώθηκε το 2012 στην Πόλη του Μεξικού. Το 2013 οργάνωσε ημερίδες εκπαίδευσης στην ψυχανάλυση στο Πανεπιστήμιο PUCRS του Πόρτο Αλέγκρε και προσκαλείται τακτικά από τοπικά και ξένα πανεπιστήμια προκειμένου να συμμετέχει σε δραστηριότητες και να οργανώνει σεμινάρια κλινικής ψυχανάλυσης. Το "Historias de Divan" (Ιστορίες του ντιβανιού, εκδ. Planeta 2007), το πρώτο του βιβλίο περί ψυχανάλυσης, ήταν μια άνευ προηγουμένου εμπορική επιτυχία στην Αργεντινή. Δέκα χρόνια αργότερα και μετά από πωλήσεις 300.000 αντιτύπων, δημοσιεύθηκε η τελική έκδοση σε μορφή αφιερώματος με μία ανέκδοτη ιστορία. Το βιβλίο κυκλοφόρησε σε Γερμανία, Ισπανία, Ουρουγουάη, Βουλγαρία, Μεξικό και Βραζιλία, φαινόμενο που επαναλήφθηκε το 2009 με το δεύτερο βιβλίο του "Palabras cruzadas" (Σταυρόλεξα, θα μπει ο τίτλος στα ελληνικά, εκδ. Planeta, 2009), καθώς και με τη δημοσίευση το 2010 του "Los padecientes" (Οι πάσχοντες, εκδ. Emece), το πρώτο του μυθιστόρημα, το οποίο μεταφράστηκε σε γαλλικά, πορτογαλικά και ιταλικά, ενώ μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο. Το 2012 δημοσίευσε την πρώτη έκδοση του "Encuentros – El lado B del amor" (Συναντήσεις-Η άλλη πλευρά της αγάπης) το πιο ευπώλητο βιβλίο της χρονιάς στην Αργεντινή του οποίου η τελική και επαυξημένη έκδοση δημοσιεύθηκε το 2016. Το 2013  παρουσιάστηκε στα βιβλιοπωλεία το "Medianoche en Buenos Aires" (Μεσάνυχτα στο Μπουένος Άιρες), μια μουσική αφήγηση την οποία έγραψε ο συγγραφέας μαζί με την Τερέζα Καστίγιο, ενώ το 2014 εκδόθηκε το "Historias inconscientes" (Ασυνείδητες ιστορίες). Το 2015, σε μια δράση πρωτοφανή στη χώρα, παρουσιάζει στο στάδιο Luna Park, κατάμεστο από κόσμο, το τελευταίο του βιβλίο "Cara a cara" (Πρόσωπο με πρόσωπο).

 Η τηλεοπτική σειρά "Historias de Divan" (Ιστορίες του ντιβανιού) βασισμένη στα βιβλία του και στην οποία εργάστηκε στην προσαρμογή  των κειμένων και το σενάριο εκτός του ότι διακρίθηκε από το Ιβηροαμερικανικό Δίκτυο Οικολογικής Βιοηθικής της ΟΥΝΕΣΚΟ για το πολιτιστικό και ηθικοκοινωνικό της ενδιαφέρον, αποτελεί θέμα συζητήσεων σε διάφορα ακαδημαϊκά φόρουμ. Επίσης, έχει διασκευαστεί για το θέατρο με μεγάλη επιτυχία. Οι περιπτώσεις που παρουσιάζει στα έργα του χρησιμοποιούνται στη μελέτη της κλινικής ψυχανάλυσης σε πανεπιστήμια της Αργεντινής, Παραγουάης, Ισπανίας και Βραζιλίας.

Εντυπωσιακό το βιογραφικό του δεν νομίζετε; Πού να διαβάσετε και το βιβλίο να δείτε πόσο θα εντυπωσιαστείτε και θα ενθουσιαστείτε! Το βιβλίο διαβάζεται πάρα πολύ εύκολα παρά το γεγονός ότι αναφέρεται σε ιστορίες ψυχανάλυσης τόσο από ένα αμύητο σ΄αυτό το χώρο όσο και από έναν μυημένο. Η γλώσσα του είναι πολύ απλή, εύκολη, ρέει, κυλάει θα έλεγα και σ΄αυτό παίζει ρόλο τόσο η εξαιρετική μετάφραση της κυρίας Χριστίνας Ζαχαρίου όσο και η επίσης εξαιρετική επιμέλεια από την κυρία Βίκυ Κάουλα.

Το βιβλίο χωρίζεται σε πέντε θεματικές, αντίστοιχα πέντε ιστορίες. Οι ιστορίες αυτές είναι οι ακόλουθες: Η πρώτη ιστορία της Νόρμα με θέματα τον πανικό και την εγκατάλειψη, η δεύτερη ιστορία της Λουσιάνα με θέματα τη βία και την ταυτότητα, η τρίτη ιστορία του Ροδόλφο με θέματα σχετικά με την οικογένεια, την απώλεια και την αποτυχία, η τέταρτη ιστορία της Ροσίο με θέματα γύρω από την σεξουαλικότητα, την εφηβεία και το πένθος και τέλος η πέμπτη ιστορία του Βίκτορ με θέματα σχετιζόμενα με την πατρότητα, την ενοχή και τους συσχετισμούς.

Όπως βλέπετε το βιβλίο καλύπτει ένα πολύ μεγάλο φάσμα θεμάτων και θεματικών που απασχολούν σχεδόν όλους μας για να μην πω καλύτερα πραγματικά όλους μας. Ποιον δεν αφορά το πένθος, η σεξουαλικότητα, η ταυτότητα, η οικογένεια, η απώλεια, η βία, ειδικά στις μέρες μας με τις διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο; Μέσα στο βιβλίο θα βρείτε πράγματα που σας αφορούν, που έχετε ζήσει εσείς ή κάποιο κοντινό σας πρόσωπο, οικείος σας, φίλος σας, συγγενής σας, γνωστός σας και θα ανακαλύψετε με τι όμορφο τρόπο μπορεί να έρθει μερικές φορές αυτό που ονομάζουμε κάθαρση, όπως την αποκαλούσαν και στις αρχαίες τραγωδίες οι ποιητές μας. Η λύτρωση. Η αποκατάσταση της ψυχικής μας αλλά και την πνευματικής και γιατί όχι και της σωματικής μας υγείας αφού αυτά τα τρία είναι αλληλένδετα.

Είναι ένα βιβλία τόσο μαγευτικό, που σε ταξιδεύει και σε βοηθά να ανακαλύψεις κομμάτια του εαυτού σου που ποτέ πιθανά δεν είχες προσεγγίσει μ΄ένα τόσο απλό, όμορφο, γλυκό και ευχάριστο τρόπο. Σαν παραμυθάκι για μεγάλα παιδιά. Οι δε λάτρεις της ψυχανάλυσης όχι απλώς θα το αγαπήσουν, θα θελήσουν να διαβάσουν κι άλλα βιβλία του Ρολόν και σας έχω μία έκπληξη, αφού οι εκδόσεις Ιβίσκος εξέδωσαν και δεύτερο βιβλίο του το οποίο σύντομα θα διαβάσω και θα γράψω γι΄αυτό σ΄αυτή τη στήλη. Σας προτρέπω όμως να ξεκινήσετε αυτό το ονειρικό ταξίδι ακόμη κι όσοι δεν ασχοληθήκατε ποτέ με την ψυχανάλυση μ΄αυτό το καταπληκτικό βιβλίο το οποίο πραγματικά θα σας συγκλονίσει.

Και για το τέλος θα σας αφήσω με το μότο του βιβλίου από την Τερέζα Καστίγιο που την αναφέραμε και στο βιογραφικό:

Είμαστε σάρκα και λέξεις

Σιωπή και Αγωνία

Πείνα και Χάος

Σκοτάδι και Χρόνος

Ο έρωτας μας παίρνει από το ένα χέρι

Ο θάνατος μας παίρνει από το άλλο

Χορεύοντας με τα μάτια κλειστά

Κατευθυνόμαστε προς το άγνωστο.

 

Ως την επόμενη φορά, σας στέλνω την αγάπη μου και καλή σας ανάγνωση!*

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Θεσσαλία του Βόλου, έντυπη και ηλεκτρονική, την Κυριακή 22/5/2022

 

ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΨΥΧΗ // ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ Σ

 

  

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΡΕΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΕΡΩΤΕΣ, ΕΡΩΤΕΣ, ΕΡΩΤΕΣ

ΑΝΔΡΩΜΑΧΗ