ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΥΤΥΧΙΑ

Καλημέρα, καλημέρα αγαπημένες και αγαπημένοι και καλή Κυριακή να έχετε και να έχουμε! Σήμερα θα σας μιλήσω για ένα εξαιρετικό βιβλίο, πολύ ενδιαφέρον, άκρως συναρπαστικό που το έγραψε ένας πραγματικός μετρ στον τομέα της ψυχολογίας και της αυτοβελτίωσης. Και φυσικά δεν είναι άλλος από τον μοναδικό Δρ. Γουέιν Ντάιερ που αν δεν τον γνωρίζετε είναι καιρός να εντρυφήσετε στα βιβλία του γιατί μόνο να κερδίσετε έχετε. Σήμερα σας παρουσιάζω το υπέροχο βιβλίο του "Επιλέγω Ευτυχία" από τις εκδόσεις Ιβίσκος, σε μετάφραση της Ράνιας Τσιλογιαννοπούλου, του 2021.  

Ας δούμε λίγα πράγματα για τον συγγραφέα για να τον γνωρίσουν  και όσοι και όσες δεν τον ξέρουν αν και το βιογραφικό του είναι πολύ πλούσιο. Ενδεικτικά αναφέρω εδώ μερικά στοιχεία για να μην σας κουράσω:

 Ο Δρ. Γουέιν Ντάιερ (Dr. Wayne W. Dyer), αποκαλούμενος με μεγάλη αγάπη από τους θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο "πατέρας της παρότρυνσης" , υπήρξε ένας διεθνώς καταξιωμένος συγγραφέας, ομιλητής και πρωτοπόρος στον τομέα της αυτοβελτίωσης και της πνευματικότητας. Μέσα στις τέσσερεις δεκαετίες της καριέρας του έγραψε περισσότερα από 40 βιβλία, 21 από τα οποία ανακηρύχθηκαν New York Times μπεστ σέλερς.

Δημιούργησε πολυάριθμα ηχητικά προγράμματα και βίντεο και εμφανίστηκε σε χιλιάδες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Βιβλία του όπως "Τα 10 μυστικά του Δρ. Γουέιν Ντάιερ για Επιτυχία και Εσωτερική Γαλήνη", "Η Δύναμη της Πρόθεσης", "Σε Αρμονία", "Ο Ιερός σου Εαυτός", "Άλλαξε τις Σκέψεις σου-Άλλαξε τη Ζωή Σου", "Δικαιολογίες Τέλος!", "Εκπλήρωση Επιθυμιών" κλπ. (κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ιβίσκος) έχουν όλα χαρακτηριστεί ως πολύτιμα από την Εθνική Δημόσια Τηλεόραση των Η.Π.Α. Επίσης είναι συγγραφέας των πολυδιαβασμένων βιβλίων "Οι περιοχές των σφαλμάτων σας" και "Να κινείς τα δικά σου νήματα" (εκδόσεις Γλάρος) που αποτέλεσαν βιβλία σταθμοί στον τομέα της ψυχολογίας.

Ο Γουέιν έχει διδακτορικό στην εκπαιδευτική συμβουλευτική από το κρατικό πανεπιστήμιο Γουέιν, υπήρξε αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Σεντ Τζον της Νέας Υόρκης και αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην πνευματική του εξέλιξη και την ένωσή του με τον Ανώτερο Εαυτό. Το 2015 άφησε το σώμα του, επιστρέφοντας στην Απεριόριστη Πηγή των Πάντων για να ξεκινήσει την καινούργια του περιπέτεια.

-Αν ανακάλυπτες ξαφνικά ότι έχεις έξι μήνες ζωής, πώς θα άλλαζες τη ζωή σου; 

Τι θα έκανες; Αν ήξερες ότι σε έξι μήνες από τώρα θα τελείωναν όλα για εσένα, τι θα έκανες διαφορετικά; Θα παρέμενες στην ίδια δουλειά για παράδειγμα; Θα ήθελες να διατηρήσεις τα πράγματα όπως είναι ή μήπως θα έβγαινες έξω για να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο;

Αυτή είναι μια καλή ερώτηση, διότι το μέλλον δεν είναι σίγουρο για κανέναν. Ο καθένας από εμάς έχει μόνο συγκεκριμένο χρόνο και αυτός περνά μέχρι ν΄ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου. Λοιπόν τι θα ήθελες να κάνεις μ΄αυτόν; Μήπως θέλεις να κάνεις κάτι ξεχωριστό στον κόσμο; Μήπως θέλεις να πας να βοηθήσεις άλλους ανθρώπους; Μήπως θέλεις να δώσεις τέλος σε ορισμένα από τα πραγματικά προβλήματα που έχουμε σ΄αυτόν τον πλανήτη; Μήπως θέλεις να δοκιμάσεις πράγματα που δεν δοκίμασες ποτέ πριν;  Μήπως θέλεις απλώς να διασκεδάσεις περισσότερο ή να γελάσεις περισσότερο;

Όποιες κι αν είναι οι απαντήσεις που ξεπήδησαν από μέσα σου είναι πολύ αποκαλυπτικές, Η συμβουλή που έχει να σου δώσει ο συγγραφέας είναι να πάρεις το ρίσκο και να κάνεις οτιδήποτε θέλεις να κάνεις. Τόλμησε το!

-Μαζί με ποιον θα επέλεγες να ζήσεις, αν μπορούσες να ζήσεις με οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο και δεν είχες κανένα παρελθόν με όσους έχεις ζήσει μαζί μέχρι τώρα;

Φαντάσου ότι η ζωή σου άρχισε μόλις αυτή τη στιγμή, και δεν έχεις ζήσει ακόμα μαζί με κανέναν. Ποιον θα επέλεγες για να ζήσεις μαζί του; Μήπως θα επέλεγες τον άνθρωπο με τον οποίο έχεις σχέση σήμερα; Μήπως θα άλλαζες μερικά πράγματα;

Έπειτα αναρωτήσου γιατί δεν περιβάλλεσαι από το είδος των ανθρώπων που σου αρέσει να έχεις γύρω σου. Είναι απαραίτητο να είσαι παγιδευμένος; Μπορείς να διδάξεις εκείνους που αγαπάς να είναι ενθουσιώδεις, ευτυχισμένοι, ζωντανοί, δημιουργικοί και να κάνουν τη ζωή ευχάριστη; Και τι γίνεται με τους ανθρώπους που παραπονιούνται, γκρινιάζουν και προσπαθούν καθημερινά να σε ρίξουν ψυχολογικά; Μπορείς να τους διδάξεις να είναι θετικοί;

Να ξέρεις ότι αν ζεις από υποχρέωση αντί από επιλογή, είσαι σκλάβος. Μην μένεις μ΄ένα άτομο με το οποίο έχεις σχέση μόνο και μόνο επειδή είσαι μαζί του για μεγάλο χρονικό διάστημα κι αυτός είναι ο μόνος λόγος. Αν κάνεις κάτι επειδή "υποτίθεται ότι πρέπει" να το κάνεις, επειδή όλοι οι άλλοι σου λένε να το κάνεις, τότε δεν ακούς τα εσωτερικά σου σημάδια. Σχέσεις βασισμένες στην υποχρέωση υπολείπονται αξιοπρέπειας. Σχέσεις βασισμένες στην επιλογή, την ελευθερία και την αγάπη έχουν όλη την αξιοπρέπεια του κόσμου.    

-Πού θα επέλεγες να ζήσεις αν δεν είχες ιδέα πού έχεις ζήσει μέχρι τώρα;

Φαντάσου ότι δεν έχεις κανένα παρελθόν σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος. Ρίξε μια ματιά σε εκείνη τη μεγάλη σφαίρα που αποκαλούμε σπίτι μας και αναρωτήσου: Πού θα μου άρεσε να βρίσκομαι;

Έπειτα αναρωτήσου: Τι μ΄εμποδίζει να βρίσκομαι εκεί; Μήπως είναι φόβος; Μήπως είναι η ανησυχία ότι δεν θα τα καταφέρω; Ότι θα αποτύχω; Ότι θα φάω τα μούτρα μου; Θυμήσου ότι οι φόβοι είναι μόνο διεργασίες της σκέψης. Αν τα καταφέρνεις εδώ, τα πηγαίνεις καλά και έχεις μία αίσθηση επιτυχίας, μπορείς να τα καταφέρεις οπουδήποτε. Γιατί λοιπόν να μην είσαι εκεί που επιλέγεις να είσαι αντί να παραμένεις σε ένα οποιοδήποτε άλλο μέρος;

-Πόσο νομίζεις ότι θα κοιμόσουν αν δεν είχες ρολόι και καμία δυνατότητα να μετρήσεις τον χρόνο;

Έχουν γίνει μελέτες πάνω σ΄αυτό. Έβαλαν ανθρώπους σε καταφύγια για εβδομάδες κάθε φορά, αφαιρώντας τους όλες τις αναφορές στον χρόνο, έχοντας εκεί μέσα μόνο ένα μουντό φως και σερβίροντας τους γεύματα σε μη προκαθορισμένο χρόνο. Τα υποκείμενα μπορούσαν να κοιμηθούν όποτε ήθελαν και ο χρόνος του ύπνου καταγράφονταν. Οι άνθρωποι όταν δεν ήξεραν τι ώρα της ημέρας ήταν, κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 4,4 ώρες την ημέρα.

Αποδεικνύεται ότι ένα μεγάλο μέρος του ύπνου οφείλεται απλούστατα στο ότι δεν ξέρεις τι να κάνεις με τη ζωή σου. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε να δοκιμάσεις να στερηθείς τον ύπνο αν τον χρειάζεσαι. Πρόκειται περισσότερο για μία απλή άσκηση, προκειμένου να συντονιστείς με τις προσωπικές σου ανάγκες, αντί να διευθύνεις τη ζωή σου σύμφωνα με ρολόγια, ημερολόγια και παρόμοια.

-Πότε και πόσο θα έτρωγες αν δεν υπήρχαν ώρες γευμάτων;  

Πόσοι άνθρωποι τρώνε τρία γεύματα την ημέρα επειδή αυτά τους σερβίρουν ή επειδή αυτό υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουν; ΄Η λειτουργούν βάσει της αντίληψης "Δεν πεινάω τώρα όμως θα πεινάσω αργότερα, οπότε καλύτερα να καταβροχθίσω όλο αυτό το φαγητό;"

Οι περισσότεροι άνθρωποι  βάζουν υπερβολικά πολύ φαγητό μέσα στο σώμα τους χωρίς καν να το σκεφτούν, ιδίως από την ποικιλία των ανθυγιεινών, επεξεργασμένων και ζαχαρωτών. Αν το βάρος συνιστά κάποιου είδους πρόβλημα για εσένα, μην τρως απερίσκεπτα οτιδήποτε βρίσκεται μέσα στο πιάτο σου. Αντ΄αυτού αφού μασήσεις σχολαστικά την κάθε μπουκιά, αναρωτήσου:" Θέλω κι άλλο φαγητό; Το σώμα μου απαιτεί κι άλλο φαγητό;" Μόλις η απάντηση γίνει όχι, τότε σταμάτα. Έφαγες αρκετά. Μάθε να ζεις τη ζωή σου βασισμένος σε εσωτερικά αντί για εξωτερικά σημάδια.

-Τι θα έκανες αν δεν υπήρχαν χρήματα;

Τι θα έκανες στη ζωή σου σε καθημερινή βάση;  Με τι είδους δραστηριότητες θα ασχολούσουν; Είναι ενδιαφέρουσα η ερώτηση. Κάνεις αυτό που κάνεις επειδή βιοπορίζεσαι απ΄αυτό ή επειδή έχεις μεγάλα οφέλη ή επειδή σου απομένουν λίγα χρόνια να συνταξιοδοτηθείς και τα παρόμοια;

Αν κάνεις κάτι που δεν σου αρέσει για έναν μισθό, τι θα προτιμούσες να κάνεις; Τι σου αρέσει να κάνεις περισσότερο από οτιδήποτε άλλο; Όταν βρεις την απάντηση σ΄αυτή την ερώτηση, θα μπορέσεις να βρεις κι ένα τρόπο να το μετατρέψεις σε βιοπορισμό. Υπάρχουν επτά δισεκατομμύρια άνθρωποι σ΄αυτόν τον πλανήτη, οπότε θα υπάρχει ζήτηση για οτιδήποτε κάνεις. Οτιδήποτε.

Μπορείς να κάνεις οτιδήποτε. Μπορείς να εργαστείς σε ό,τι θέλεις. Κι αν δεν σου αρέσει η δουλειά σου ή δεν θέλεις πλέον να την κάνεις, μπορείς να σταματήσεις να την κάνεις. Προσπάθησε να γίνεις αθλητικός ανταποκριτής, καλλιτέχνης, μουσικός ή ό,τι κι αν είναι. Αντί να κάνεις πράγματα επειδή υποτίθεται ότι θα κερδίσεις χρήματα από αυτά, κάνε τα επειδή σου προσφέρουν εσωτερική γαλήνη.

-Πόσο ετών θα ήσουν αν δεν ήξερες πόσο ετών είσαι;

Αυτή είναι ερώτηση του Σάτσελ Πέιτζ, ενός Αφροαμερικανού παίκτη του μπέιζμπολ. Θα ήσουν ηλικιωμένος; Μεσήλικας; Νέος; Τότε προχώρα και ξέχνα πόσο χρονών είσαι. Επειδή η διαδικασία της γήρανσης είναι στην πραγματικότητα ένα άμεσο αποτέλεσμα της νοοτροπίας σου και του τι πιστεύεις για τη ζωή σου.

Μπορείς να ζήσεις τόσο όσο επιλέξεις και μπορείς να ζήσεις τόσο ολοκληρωμένα όσο επιλέξεις. ΄Οσο γερνάς μπορείς να είσαι ακόμα παραγωγικός, ικανοποιημένος και ενθουσιώδης ή μπορείς να είσαι ηλικιωμένος, κουρασμένος και γκρινιάρης.

-Τι είδους προσωπικότητα θα είχες αν ξεκινούσες σήμερα;

Θα ήσουν λιγότερο ή περισσότερο αποφασιστικός; Θα ήσουν λιγότερος ή περισσότερο νευρικός; Θα ήσουν πιο εξωστρεφής, πιο ενδόμυχος ή εσωστρεφής; Αν το επέλεγες σήμερα τι θα συνέθετε την προσωπικότητά σου, το είδος του ανθρώπου που είσαι; Θυμήσου ότι αυτό κάνεις κάθε μέρα, επιλέγεις την προσωπικότητά σου.

-Πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου αν δεν μπορούσες να χρησιμοποιήσεις καμία ταμπέλα;

Χωρίς να αναφέρεις την ηλικία σου, το επάγγελμά σου, τα μέλη της οικογένειά σου, θρησκευτικές πεποιθήσεις, οικονομική επιφάνεια και ούτω καθεξής, πώς θα περιέγραφες ποιος είσαι στα αλήθεια; Μπορείς να προσδιορίσεις τι σημαίνει να είσαι εσύ ως άνθρωπος; 

Αυτά τα πολύ συναρπαστικά ερωτήματα και άλλα πολλά πραγματεύεται τούτο το βιβλίο που σας παρουσιάζω σήμερα. Είναι ένα εξαιρετικό εγχειρίδιο ζωής θα έλεγα, για όσους θέλουν να πάνε πραγματικά τον εαυτό τους, τη ζωή τους και τις σχέσεις τους ένα βήμα, για να μην πω πολλά πολλά βήματα πιο πέρα. Περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά και στοιχεία για μια ζωή πληρότητας, γαλήνης και αγάπης. Είναι πραγματικά μοναδικό!

Αναζητήστε το στα βιβλιοπωλεία! Διαβάστε το! Μόνο καλό έχετε να πάρετε απ΄αυτόν τον τόσο ταλαντούχο συγγραφέα και το υπέροχο βιβλίο του!

Ως την επόμενη φορά, 

Την αγάπη μου και καλή σας ανάγνωση! *

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Θεσσαλία του Βόλου την Κυριακή 27/2/2022


Επιλέγω ευτυχία

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΡΕΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΕΡΩΤΕΣ, ΕΡΩΤΕΣ, ΕΡΩΤΕΣ

ΤΟ ΚΛΑΜΠ ΤΩΝ 5 Π.Μ. ROBIN SHARMA