Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ (MAN OF GOD)

Την Κυριακή 29/8/2021 απόλαυσα στον όμορφο θερινό κινηματογράφο της πόλης μας, την Εξωραϊστική, που ήταν κατάμεστη, μία συγκλονιστική ταινία, που όπως είπε στην κριτική του ο γνωστός σε όλους μας κριτικός Ιάσονας Τριανταφυλλίδης  "...κι όταν τελειώνει η ταινία, δε ξέρεις αν πρέπει να χειροκροτήσεις ή να κάνεις τον σταυρό σου." Και είναι ακριβώς έτσι. Και αναφέρομαι φυσικά στην περίφημη ταινία "Ο Άνθρωπος του Θεού" (Man of God), σε σενάριο και σκηνοθεσία της  Σερβικής καταγωγής Yelena Popovic, που πραγματεύεται την ζωή του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, 100 χρόνια  μετά την κοίμησή του. Η ταινία βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας και στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος ΄Αντζελες. Την Τρίτη 24 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας στο Βυζαντινό και Χριστιανικό  Μουσείο, στο πλαίσιο του 11ου Athens Open Air Film Festival. ΄Εκτοτε παίζεται στους θερινούς κινηματογράφους όλης της χώρας και σπάει ταμεία. Πρωταγωνιστεί ένα πολλά υποσχόμενο cast: Άρης Σερβετάλης, Alexander Petrov, Mickey Rourke, Χρήστος Λούλης, Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Νικήτας Τσακίρογλου, Γιάννης Στάνκογλου, Τάνια Τρύπη, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, κ.ά. Διάρκεια 110 λεπτά

Για μένα όλη η ταινία είναι ο Άρης Σερβετάλης που υποδύεται τον Άγιο Νεκτάριο. Αν στα "Μήλα" τον λάτρεψα, εδώ υποκλίθηκα και σεβάστηκα πλήρως το υποκριτικό του ταλέντο. Είναι μέγιστος. Νομίζω ότι κανένας άλλος ηθοποιός δεν θα μπορούσε να υποδυθεί καλύτερα αυτή την ασκητική φιγούρα. Από την αρχή της ταινίας μέχρι το τέλος είσαι καταγοητευμένος. Νομίζεις πραγματικά ότι βλέπεις έναν Άγιο Άνθρωπο.

Και αν αυτός ο Άγιος Άνθρωπος, που δεν έβλαψε ποτέ κανένα, που έκανε πάντα μόνο το καλό και πάντα πρόσφερε, που όταν βρήκε ένα ζητιάνο έξω του έδωσε τα παπούτσια του να φορέσει, που όταν ήταν Διευθυντής στην Ριζάρειο Σχολή και κάποια παιδιά μάλωναν μεταξύ τους αντί να τιμωρήσει τα παιδιά τιμώρησε τον εαυτό του με τρεις μέρες απεργίας πείνας, που όταν αρρώστησε βαριά ο επιστάτης της Σχολής και κινδύνευε να χάσει τη θέση του για να μην τον απολύσουν καθάριζε ο ίδιος κρυφά τα βράδια τις τουαλέτες της Σχολής ώστε να μην γίνονται παράπονα, όταν αυτόν τον Άνθρωπο με Α κεφαλαίο τον κατασυκοφάντησαν, τον καταδίωξαν, τον πολέμησαν χωρίς έλεος κυρίως μέσα από τους κόλπους της Εκκλησίας και δεν τον έκαναν ποτέ Πατριάρχη ενώ είχε όλα τα προσόντα να διαδεχθεί τον μέντορά του Σωφρόνιο στο Πατριαρχείο, και οι απλοί άνθρωποι τον λάτρευαν, αλλά πολεμήθηκε και από άλλους εκτός Εκκλησίας, τότε καταλαβαίνεις και συνειδητοποιείς πόσο μικρά είναι τα δικά σου βάσανα και τα δικά σου προβλήματα και ότι δεν πρέπει να παραπονιέσαι για τίποτα μα για τίποτα, αντίθετα οφείλεις να είσαι πολύ ευγνώμων που ζεις, που υπάρχεις, που βλέπεις τον ήλιο, που κάνεις ένα μπάνιο στη θάλασσα, που αναπνέεις χωρίς να κάνεις καμία προσπάθεια, που έχεις τους γονείς σου αν τους έχεις ή έχεις ένα σύντροφο ή έχεις παιδιά, που έχεις ένα σώμα να κινείσαι και είσαι αρτιμελής, που έχεις ένα εγκέφαλο και σκέφτεσαι και κατεβάζεις υπέροχες ιδέες, που έχεις κάθε μέρα νόστιμο φαγητό να φας, που έχεις κάποια χρήματα να κινηθείς και μια δουλειά να κάνεις και πολλά πολλά άλλα, πρόσθεσε εσύ όσα θέλεις στη λίστα, άλλωστε είναι ατέλειωτη.

Ο ΄Ανθρωπος του Θεού (Man of God) μου γέμισε την καρδιά Αγάπη, ναι, πάλι με Α κεφαλαίο κι όπως λέει κι ο ίδιος ο Άγιος Νεκτάριος στην ταινία σ΄ένα μικρό κοριτσάκι που τον ακολουθεί "να προσεύχεσαι και για τους εχθρούς σου".

Πηγαίνετε να δείτε την ταινία. Θα συγκινηθείτε βαθιά και θα γεμίσετε συναισθήματα. Είναι μια πολύ αξιόλογη ταινία που τιμά κι αυτή όπως πολλές άλλες φέτος το ελληνικό σινεμά.

Μόνο κάτι πρακτικό για τη διευκόλυνση σας. Επειδή έχει πολύ κόσμο, είναι φρονιμότερο να βγάλετε ηλεκτρονικό εισιτήριο γιατί εγώ όταν πήγα δεν εξέδιδαν εισιτήρια στο ταμείο και έμπαινε μόνο ο κόσμος που είχε βγάλει το ηλεκτρονικό εισιτήριο με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να μείνει απ΄έξω. Θα βρείτε τη διεύθυνση για να το βγάλετε στο προφίλ του Θερινού Σινεμά στο facebook με το τίτλο "Θερινό Σινεμά Εξωραϊστική". Βέβαια πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες δεν θα έχει τόσο πολύ κόσμο όσο τις πρώτες αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Η ταινία θα παίζεται μέχρι την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021.

Καλή σας θέαση!*

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε σήμερα 1/9/2021 στην εφημερίδα του Βόλου Θεσσαλία


Ο Άνθρωπος του Θεού: Η βραβευμένη ταινία της Yelena Popovic για τον Άγιο  Νεκτάριο, στα σινεμά - Monopoli.gr



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΡΕΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΕΡΩΤΕΣ, ΕΡΩΤΕΣ, ΕΡΩΤΕΣ

ΤΟ ΚΛΑΜΠ ΤΩΝ 5 Π.Μ. ROBIN SHARMA