Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ



΄Υπνος!! Αυτός ο μεγάλος θεραπευτής!! Σήμερα θα μιλήσουμε για το εξαιρετικό βιβλίο "Η Επανάσταση του ΄Υπνου" της Arianna Huffington από τις εκδόσεις Διόπτρα.  ' Ενα βιβλίο πρόσφατο του Σεπτεμβρίου του 2019. Η Arianna Huffington (το γένος Στασινοπούλου) γεννήθηκε στην Αθήνα στις 15 Ιουλίου 1950. Μετακόμισε στην Αγγλία στα δεκαέξι της και σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Άρχισε να ασχολείται από νωρίς με τη δημοσιογραφία και το 1973 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο (The Female Woman).΄Εχει συνεργαστεί με μερικά από τα σημαντικότερα ΜΜΕ σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ έχει εμφανιστεί επίσης σε διάφορα δημοφιλή σίριαλ. Είναι ιδρύτρια της Huffington Post, ιδρύτρια και CEO της Thrive Global και συγγραφέας μεταξύ άλλων των πρόσφατων "Δες τη ζωή αλλιώς" και της "Επανάστασης του ΄Υπνου"  Σύμφωνα με το περιοδικό Time συγκαταλέγεται στους εκατό ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, ενώ το περιοδικό Forbes την περιλαμβάνει στις εκατό πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου.
Σύμφωνα με  το βιβλίο το 1/3 των  ενηλίκων δυσκολεύεται ν΄αποκοιμηθεί, και σχεδόν το 10% διαθέτει τα απαραίτητα διαγνωστικά κριτήρια για τη χρόνια αϋπνία.
Τι έρχεται να μας πει αυτό το βιβλίο; Πολλά!! Καταρχήν πως ο ύπνος περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα λειτουργιών που συνδέονται με τη μνήμη, την ικανότητά μας να μαθαίνουμε, την ανάπτυξη του εγκεφάλου μας, την όρεξη, το ανοσοποιητικό και τη γήρανση. Και δεν μιλάμε καν για την επιρροή του στη διάθεσή μας, στην ευημερία μας, στη δημιουργικότητά μας και στις σχέσεις μας.
Ποια είναι σε πολύ γενικές γραμμές οι συμβουλές, τα εργαλεία και οι τεχνικές, με άλλα λόγια τι πρέπει να κάνουμε και τι δεν πρέπει να κάνουμε όσον αφορά στον ύπνο σύμφωνα με το βιβλίο;
-ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΦΩΣ
Πρώτα απ΄όλα πρέπει να σβήσουμε τα φώτα στο δωμάτιο που κοιμόμαστε, καθώς το φως μειώνει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που μας στέλνει για ύπνο. ΄Ετσι πρέπει να κάνουμε το δωμάτιό μας έναν χώρο ήρεμο, σιωπηλό, σκοτεινό, που θα μας βοηθήσει να κοιμηθούμε.Το Εθνικό ΄Ιδρυμα ΄Υπνου της Αμερικής συμβουλεύει να χρησιμοποιούμε λάμπες πυρακτώσεως λίγων βατ στο υπνοδωμάτιό μας.
-Το BLUE LIGHT ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΥΠΝΟ
Το δεύτερο απαραίτητο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι ν΄αφήσουμε έξω από το υπνοδωμάτιο μας όλες τις ηλεκτρονικές μας συσκευές, smartphones, tablets ή ό,τι άλλο καθώς το blue light που εκπέμπεται απ΄αυτά εμποδίζει και πάλι την έκκριση μελατονίνης και συνεπώς δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε. Πρέπει να συνοδεύουμε τα κινητά μας τουλάχιστον τριάντα λεπτά πριν κοιμηθούμε έξω από το δωμάτιό μας.Το πρόβλημα είναι ότι η σχέση μας με τις συσκευές μας βρίσκεται ακόμα στο μήνα του μέλιτος, όταν δεν μπορούμε ακόμα να αποχωριστούμε ο ένας τον άλλο- δεν είμαστε ακόμα σ΄εκείνη τη φάση που μπορούμε να μείνουμε μερικές ώρες ο ένας μακριά από τον άλλο ή να κανουμε χωριστές διακοπές. Επιβάλλεται όμως να το κάνουμε.
-ΖΕΣΤΗ ΣΤΟ ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ
Σύμφωνα με μια μελέτη ερευνητών της Κλινικής του ΄Υπνου στη Λιλ της Γαλλίας η ιδανική θερμοκρασία για τον ύπνο είναι 16-18 βαθμοί Κελσίου.Το Εθνικό ΄Ιδρυμα ΄Υπνου της Αμερικής συστήνει τους 18 βαθμούς και λέει ότι ο ύπνος εμποδίζεται όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 24 και πέφτει κάτω από τους 12 βαθμούς.
-ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΝΟΣ
Κοιμόμαστε επίσης καλύτερα όταν βρίσκουμε χρόνο για συστηματική σωματική άσκηση στη ζωή μας.Τις μέρες που έχουμε κάνει ποδήλατο ή πεζοπορία ή απλά έχουμε περπατήσει δίπλα στη θάλασσα για 30 λεπτά είναι πιο εύκολο να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε. Ακόμα κι όταν έχουμε μία πολύ γεμάτη μέρα, ας δοκιμάσουμε να ακολουθήσουμε ένα πιο μακρινό δρόμο μέχρι το σπίτι ή τη δουλειά ή να χρησιμοποιήσουμε τις σκάλες ή να παρκάρουμε κάπου πιο μακριά.
-ΑΝ ΦΑΜΕ ΛΑΘΟΣ ΘΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ ΛΑΘΟΣ
Μπορούμε να τρώμε με τέτοιο τρόπο ώστε να κοιμόμαστε καλύτερα; ΄Οχι ακριβώς, αλλά μπορούμε να χαλάσουμε τον ύπνο μας λόγω του φαγητού μας. Για παράδειγμα η καφεϊνη., είναι ένα διεγερτικό που μας ξυπνάει και μας κρατάει ζωντανούς όλη μέρα. Μια μελέτη του 2013 έδειξε ότι η καφεϊνη αν καταναλωθεί έξι ώρες πριν τον ύπνο, μπορεί να μειώσει τον ύπνο και κατά μία ώρα. Και τι γίνεται με το περιβόητο ποτήρι με το ζεστό γάλα;  Δεν υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει μία σχέση ανάμεσα στο γάλα και στον ύπνο αλλά αν είναι ένα τελετουργικό που μας χαλαρώνει ίσως επειδή το συνδέουμε με την παιδική μας ηλικία, τότε ας το κάνουμε. ΄Οπως και ένα καταπραϋντικό φλιτζάνι χαμομήλι .Επίσης το να τρώμε αργά ή σε περίεργες ώρες μπορεί να επηρεάσει τους κιρκαδικούς ρυθμούς μας και άρα τις ώρες που κοιμόμαστε ή ξυπνάμε.
-ΑΛΚΟΟΛ
Πολλοί πιστεύουν ότι ένα γρήγορο ποτό πριν από τον ύπνο τους βοηθά να κοιμηθούν-και το τελετουργικό αυτό υποστηρίχθηκε από εμβληματικές προσωπικότητες, από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ ως τον Τζέιμς Μπόντ. Ωστόσο μία μελέτη του Κέντρου ΄Υπνου του Λονδίνου επιβεβαιώνει αυτό που είναι ευρέως γνωστό πως " σε οποιαδήποτε δόση το αλκοόλ προκαλεί έναν πιο βαθύ ύπνο στο πρώτο μισό της βραδιάς και διακεκομμένο ύπνο στο δεύτερο μισό της".
-ΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Οι ερευνητές από το Κέντρο Εθισμού και Ψυχικής Υγείας του Τορόντο ανακάλυψαν πως ο βελονισμός αύξανε τη νυχτερινή έκκριση της μελατονίνης και μείωνε τα επίπεδα άγχους. Επίσης μία άλλη μέθοδος εναλλακτική μέσα στο σπίτι είναι η πιεσοθεραπεία- να πιέζουμε σημεία στη φτέρνα, στον αστράγαλο και στους καρπούς, ενώ αναπνέουμε για να ετοιμαστούμε για τον ύπνο.΄Ενα επίσης δημοφιλές βότανο για τον ύπνο, που βοηθά πολύ στη χαλάρωση είναι η λεβάντα, όπως επίσης και η ρίζα βαλεριάνας, ένα φυτικό ηρεμιστικό, που ανάγεται στην αρχαία Ελλάδα, όπου ο Ιπποκράτης άρχισε να το χορηγεί τον 4ο αι. π.Χ
-ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ, ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΝΟΣ.
Τέλος, το ν΄αφήνουμε πίσω μας την ημέρα με όλα μας τα προβλήματα και τις μισοτελειωμένες υποχρεώσεις μας και να κάνουμε αυτό που ο Τζόι Χάμπαρντ. ο οποίος διευθύνει το εργαστήριο Thrive, ονομάζει "εκκαθάριση του μυαλού', είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας αφού όταν περνάμε την πόρτα του υπνοδωματίου μας πρέπει αν είναι μία συμβολική στιγμή. Οι στρατηγικές για να ηρεμήσουμε το μυαλό μας είναι πολλές, όπως αυτές που αναφέραμε πιο πάνω και πολλές άλλες αλλά επίσης η γιόγκα και ο διαλογισμός είναι καλές επιλογές. Ε, και αν ξυπνάμε στη μέση της νύχτας, ας διαλογιστούμε! Ας σκεφτούμε  πως εκείνη την ώρα πολλοί γνωστοί άνθρωποι όπως ο Δαλάι Λάμα, ξυπνούν για να διαλογιστούν για δύο ή τρείς ώρες! .
 
Το βιβλίο αποτελεί μία επιτομή του ύπνου, καθώς αναφέρει πάρα πολλές μελέτες και έρευνες γύρω απ΄αυτό το θέμα, μελετά την ιστορία του ύπνου και πώς εξελίχθηκε ανά τους αιώνες, περιλαμβάνει έρευνες γύρω από το θέμα των υπνωτικών χαπιών και αν βοηθούν ή όχι, κάνει λόγο για το πώς μπορούμε να ερμηνεύσουμε και να αναλύσουμε τα όνειρά μας και γενικά κάνει μια εκτεταμένη αναφορά και πολύ ενδιαφέρουσα στα όνειρα, περιλαμβάνει στο τέλος του βιβλίου μια σειρά από διαλογισμούς που βοηθούν στον ύπνο και γενικά προσπαθεί να καλύψει οτιδήποτε σχετίζεται με τον ύπνο. Και τα καταφέρνει ομολογουμένως πολύ καλά!
Αν αντιμετωπίζετε το οποιοδήποτε, έστω και μικρό θέμα με τον ύπνο θα σας συνιστούσα ανεπιφύλακτα το βιβλίο. Είναι μια σπάνια μελέτη γύρω από το θέμα ύπνος και από τις λίγες που υπάρχουν. Αν το διαβάσετε, σας εύχομαι καλούς και πολλούς ύπνους! 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΡΕΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΕΡΩΤΕΣ, ΕΡΩΤΕΣ, ΕΡΩΤΕΣ

ΤΟ ΚΛΑΜΠ ΤΩΝ 5 Π.Μ. ROBIN SHARMA