JOKER Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ



Από καιρό θέλω να γράψω για το Joker, την ταινία σε σκηνοθεσία Τοντ Φίλιπς με πρωταγωνιστή τον Χοακίν Φίνιξ. Από τότε που παιζόταν στις ελληνικές αίθουσες τον Οκτώβριο-Νοέμβριο 2019 και συνέρρεε πλήθος κόσμου να τη δει. Επίσημα ήταν η πιο εμπορική ταινία στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια αφήνοντας πίσω το "΄Ενας Άλλος Κόσμος" του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, εξαιρετική ταινία κι αυτή.
Τελικά ήρθαν τα ΄Οσκαρ και η 92η Απονομή της Ακαδημίας για να μου πουν ότι  δεν μπορώ να μην δεν γράψω γι΄αυτή.
Καθόλου άσχημα!! 11 υποψηφιότητες μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Α΄ Αντρικού Ρόλου για τον Χοακίν Φίνιξ ο οποίος μετά από 4 υποψηφιότητες πήρε τελικά το πολυπόθητο αγαλματίδιο!!
Τι να πει κανείς για τον Φίνιξ!! Είναι τόσο άρτιος στο παίξιμό του, τόσο καλλιτεχνικά ώριμος και ολοκληρωμένος, είναι από μόνος του μια ταινία. Είναι γεννημένος στις 28 Οκτωβρίου 1974 στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο. Ο Φίνιξ κατάγεται από οικογένεια καλλιτεχνική. Οι ταινίες στις οποίες προτάθηκε για ΄Οσκαρ είναι ο Μονομάχος (Gladiator) ταινία του 2000, σε σκηνοθεσία Ρίντλεϊ Σκοτ, όπου έλαβε την πρώτη του υποψηφιότητα για ΄Οσκαρ Β΄Ανδρικού Ρόλου, το Walk the Line , όπου υποδύεται τον τραγουδιστή Τζόνι Κας, ταινία του 2005, και για την οποία βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα και έλαβε υποψηφιότητα για ΄Οσκαρ Α΄Ανδρικού Ρόλου και το The Master σε σκηνοθεσία Πολ Τόμας ΄Αντερσον, ταινία του 2012. Επίσης το 2017 κέρδισε το βραβείο ηθοποιίας  στο  Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών για το ρόλο του στο ψυχολογικό θρίλερ της Λιν Ράμσεϊ Δεν ήσουν ποτέ εδώ ( You Were Never Really Here).
Εκτός κινηματογράφου ο Φίνιξ εμπλέκεται σ΄ένα πλήθος  κοινωνικών και πολιτικών δραστηριοτήτων. Είναι μεταξύ άλλων μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, της οργάνωσης  Peace Alliance που στοχεύει στη δημιουργία Υπουργείου Ειρήνης στις ΗΠΑ και συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης The Lunchbox Fund που παρέχει γεύματα σε φτωχά παιδιά της Ν. Αφρικής.  Στον εμπνευσμένο ευχαριστήριο λόγο του τη βραδιά της απονομής μεταξύ άλλων ανέφερε: 
"Νομίζω ότι όταν μιλάμε για ανισότητα μεταξύ  φύλων ή για ρατσισμό ή για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, για τα δικαιώματα των ιθαγενών, τα δικαιώματα των ζώων, αναφερόμαστε πάντα στην καταπολέμηση της αδικίας-μιλάμε για την καταπολέμηση της πεποίθησης ότι ένα έθνος, μία φυλή, ένα φύλο ή ένα είδος έχει το δικαίωμα να κυριαρχεί, να ελέγχει και να χρησιμοποιεί και να εκμεταλλεύεται ένα άλλο χωρίς να τιμωρείται. Πιστεύω ότι έχουμε αποσυνδεθεί πολύ από το φυσικό κόσμο. Αν είμαστε ένοχοι για κάτι είναι το ότι έχουμε αναπτύξει μια εγωκεντρική θέαση του κόσμου-την πεποίθηση ότι είμαστε το κέντρο του σύμπαντος. Πηγαίνουμε στη φύση και "κλέβουμε" τους πόρους της. Αισθανόμαστε ότι έχουμε το δικαίωμα να γονιμοποιήσουμε τεχνητά μία αγελάδα και όταν γεννά το μωρό της, της το κλέβουμε. Παρόλο που οι κραυγές της αγωνίας της είναι αδιαμφισβήτητες. Και στη συνέχεια παίρνουμε το γάλα που προοριζόταν για το μοσχαράκι και το βάζουμε στον καφέ και τα δημητριακά μας. Μερικές φορές οι άνθρωποι φοβούνται την ιδέα της προσωπικής αλλαγής, επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να  θυσιάσουμε κάτι, να δώσουμε κάτι (για να την πετύχουμε). ΄Ομως οι άνθρωποι, στα καλύτερά μας, είμαστε τόσο εφευρετικοί και δημιουργικοί και έξυπνοι. Και νομίζω ότι όταν χρησιμοποιούμε την αγάπη και τη συμπόνοια ως κατευθυντήριες αρχές μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε, να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε συστήματα αλλαγής που είναι επωφελείς για όλα τα όντα του πλανήτη και για το περιβάλλον."
Σε μια ιδιαίτερη συγκινητική στιγμή ο Φίνιξ αναφέρθηκε και στον αδερφό του, Ρίβερ, τον οποίο έχασε από υπερβολική δόση ναρκωτικών σε νεαρή ηλικία. "΄Οταν ήταν 17 ετών ο αδερφός μου έγραψε αυτόν τον στίχο που έλεγε: Τρέξε προς τη σωτηρία με αγάπη και η ειρήνη θ΄ακολουθήσει."





Ο Χοακίν Φοίνιξ στην απονομή των βραβείων Όσκαρ 2020


Σήμερα αποφάσισα να κάνω μία κριτική για την ταινία που να βρίσκεται όσο πιο κοντά γίνεται και ν΄ακουμπά όσο περισσότερο το πνεύμα της ομιλίας του Φίνιξ γιατί το βρήκα πολύ αξιόλογο και πολύ ενθαρρυντικό για το μέλλον αυτού του πλανήτη.  Πολλοί λένε πως το Τζόκερ προάγει τη βία. Εγώ έχω να πω πως στο φιλμ ο Φίνιξ είναι ένας αντιήρωας, ένας αντιστάρ, ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο πλάσμα και τρυφερό, το βλέπουμε πώς συμπεριφέρεται στη μητέρα του και στη φίλη του, με μια διαφορετικότητα και με το δικό του "Ανθρώπινο Στίγμα" , όπως θα έλεγε και ο Φίλιπ Ροθ. Παλεύει ενάντια σε όλους και όλα, στο κατεστημένο και τον κακό εργοδότη που τον απολύει από τη δουλειά που τόσο έχει ανάγκη,  στη γραφειοκρατία που δεν ενδιαφέρεται αν θα μπορεί να παίρνει τα φάρμακά του όταν κλείσει την κοινωνική δομή που τον βοηθά, στη βίαιη κοινωνία που τον χτυπά χωρίς λόγο και αιτία την ώρα που εργάζεται, στο μισανθρωπισμό που σιχαίνεται τη διαφορετικότητα και την ευαισθησία, εντελώς μόνος. Και στο τέλος γίνεται το ίνδαλμα, ο ήρωας ή μάλλον ο αντιήρωας για όλους αυτούς που δεν έχουν φωνή να μιλήσουν, που δεν έχουν φωνή να διεκδικήσουν, όπως είπε και στην ομιλία του. Για μένα, με δύο λέξεις, αυτός είναι ο Τζόκερ.
Από την άλλη, θα πρόσθετα, ποιος άνθρωπος δεν έχει την ευαισθησία του, τις αδυναμίες του, τις δικές του στιγμές, την ευαλωτότητά του; ΄Ολοι μας. ΄Ολοι μας κατά καιρούς θέλουμε να διεκδικήσουμε και δεν μπορούμε, όλοι μας θέλουμε να υψώσουμε το ανάστημά μας και το βρίσκουμε αδύνατο, όλοι μας στη μάχη μας με το σύστημα και τη γραφειοκρατία πολλές φορές έχουμε βγει χαμένοι, όλοι μας θέλουμε να φωνάξουμε και δεν βγαίνει μιλιά. Γι΄αυτό το Τζόκερ και ο Φίνιξ εξέφρασε τόσους πολλούς ανθρώπους ανά την υφήλιο και το είδε τόσος πολύς κόσμος. Η ευαισθησία του Τζόκερ, η διαφορετικότητά του δεν είναι μια ευαισθησία ιδιαίτερη και παράταιρη. Αντίθετα είναι μια ευαισθησία που βαθιά μέσα μας όλοι κουβαλάμε και μέσα στην οποία όλοι κολυμπάμε. ΄Ολο και κάποια ιδιαιτερότητα μας διακρίνει τον καθένα ξεχωριστά και όλους μαζί. Γι΄αυτό ταυτιστήκαμε τόσο πολύ με τον Τζόκερ και έγινε τόσος ντόρος για την ταινία και τελικά ο Φίνιξ πήρε το χρυσό αγαλματίδιο. Ο Τζόκερ είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Αυτός που συναντάμε δίπλα μας αλλά -προσέξτε- και μέσα μας κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό. Ο άνθρωπος που είμαστε όλοι μας.
Δείτε την ταινία του Τοντ Φίλιπς. Πραγματικά θα την αγαπήσετε.  



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΡΕΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΕΡΩΤΕΣ, ΕΡΩΤΕΣ, ΕΡΩΤΕΣ

ΤΟ ΚΛΑΜΠ ΤΩΝ 5 Π.Μ. ROBIN SHARMA